Čtvrtek, 28. března 2024

Plovoucí elektrárna Akademik Lomonosov už dodala do sítě 21 GWh elektřiny

Plovoucí elektrárna Akademik Lomonosov už dodala do sítě 21 GWh elektřiny

V současnosti jsou oba reaktory plovoucí jaderné elektrárny Akademik Lomonosov sice ve fázi zkušebního provozu, ale ke dni 26. února 2020 dodaly do sítě 21 GWh elektřiny. Elektrárna se nachází u města Pevek na Čukotce.

Zahájení komerčního provozu elektrárny je plánováno na léto 2020, ale před tím ji čeká ještě několik zkoušek. Až na základě výsledků těchto zkoušek vydá ruský dozorný orgán Rostechnadzor své povolení k uvedení elektrárny do komerčního provozu.

Plovoucí jaderná elektrárna dodává elektřinu do izolovaného Čaun-Bilibinského uzlu, který propojuje několik obcí a průmyslových a těžebních podniků s Čaunskou uhelnou a Bilibinskou jadernou elektrárnou. Obě dvě mají postupně ukončit provoz a nahradí je právě dvojice reaktorů KLT-40S o souhrnném elektrickém výkonu 70 MWe a tepelném 50 Gcal/h. Tento výkon je dostačující pro zásobování oblasti se zhruba 200 obyvateli. Po svém uvedení do provozu přebere plovoucí elektrárna titul nejsevernější jaderné elektrárny na světě Bilibinské elektrárně.

Po vydání povolení ze strany Rostechnadzoru bude zahájena i dodávka tepla do domácností ve městě Pevek. První část města má být připojena k plovoucí jaderné elektrárně v létě 2020 a poslední část potom v roce 2021.

Akademik Lomonosov je elektrárnou, která uvádí princip modularity do praxe. Jeho výroba probíhá továrně a po zhruba 9 letech provozu se vrátí do své mateřské loděnice kvůli výměně paliva a rozsáhlejší údržbě. Na jejím původním místě ho nahradí jiný modul, který energeticky zabezpečí danou lokalitu. Jde o první jadernou elektrárnu tohoto typu a této koncepce a také o jedinou. Jejím nástupcem budou tzv. optimalizované plovoucí jaderné elektrárny, které už ponesou na své palubě reaktory RITM-200M, modernější a výkonnější verzi malých námořních reaktorů KLT-40S.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů