Čtvrtek, 25. dubna 2024

Jihočeši loni vytřídili 95 tun baterií, meziročně o procento méně

Jihočeši loni vytřídili 95 tun baterií, meziročně o procento méně

Jihočeši loni vytřídili k recyklaci 95 tun baterií. Je to meziročně zhruba o procento méně. Školy v kraji ale vytřídily proti roku 2018 o 28 procent baterií víc. ČTK to dnes řekla Eva Gallatová ze společnosti Ecobat, která v Česku zajišťuje zpětný odběr baterií. Ročně se podle Ecobatu vytřídí v ČR 1700 tun baterií.

Jaderná elektrárna Temelín předala loni Ecobatu 331 kilogramů použitých baterií, společnost tak díky jejich recyklaci získala 215 kilogramů kovů pro další využití. ČTK to dnes řekl temelínský mluvčí Marek Sviták.

"Meziroční pokles o jedno procento není něco, co by signalizovalo negativní trend. U škol máme nárůst (v třídění) o 28 procent a šest procent u obcí. Jihočeský kraj považujeme za velmi stabilní," řekla Gallatová. Loni se v ČR vytřídilo 46 procent baterií, jež se ten rok dostaly do oběhu.

V Temelíně je možné odkládat baterie do 12 kontejnerů od firmy Ecobat. Nejčastěji se v nich loni objevovaly tužkové baterie. Elektrárna za svůj přístup k třídění získala od Ecobatu ekologický certifikát.

Podle Ecobatu lze recyklací získat řadu surovin jako zinek, olovo, kobalt, mangan nebo měď. Z těch pak lze vyrobit kovové konstrukce, akumulátory, elektrické vodiče nebo střešní okapy. "Šetříme tím přírodu před zbytečnou těžbou nerostných surovin. Dalším důvodem je ochrana životního prostředí před znečištěním, protože pokud se použité baterie dostanou na skládky, uvolňují se z nich škodlivé látky, které ohrožují vodu, vzduch a půdu," uvedl jednatel společnosti Ecobat Petr Kratochvíl.

Podle Ecobatu patří ČR v třídění baterií mezi nejlepší země regionu. Evropská norma státům ukládá, aby od lidí vybraly zpět k recyklaci nejméně 45 procent všech baterií, které byly v daném roce uvedeny do oběhu. Toto číslo se podařilo splnit již v roce 2016. Ecobat zajišťuje zpětný odběr baterií od roku 2002, v současnosti provozuje přes 20.000 sběrných míst.

Temelín je největším výrobcem elektřiny v zemi, kryje zhruba pětinu domácí spotřeby. ČEZ spustil elektrárnu v prosinci 2000. Loni vyrobil Temelín 15,76 terawatthodiny (TWh) elektřiny, letos od začátku roku 2,9 TWh elektřiny.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů