Čtvrtek, 28. března 2024

Průzkum: Řidiči za odevzdání pneumatik zbytečně platí

Pneumatiky do přírody nepatří. Vědí ale čeští řidiči kam s nimi?

Průzkum: Řidiči za odevzdání pneumatik zbytečně platí

Jaký mají názor na černé skládky? A podílí se na jejich úklidu? Nejen na tyto otázky se jich ptala společnost Pneumatiky.cz, která provedla průzkum mezi 1 236 řidiči.

Kam s pneumatikami? Ví, to jen 63 % řidičů

Průzkum ukázal, že většina (63 %) řidičů ví, že mohou pneumatiky bezplatně odevzdat v jakémkoliv pneuservisu. To ale rozhodně není dost. Třetina dotázaných totiž stále vozí ojeté pneumatiky na sběrné dvory, kam už však nepatří. Sběrný dvůr proto může po řidičích požadovat zaplacení poplatku za jejich převzetí. A není zbytečné platit za něco, co od Vás hned vedle převezmou bezplatně?

O malé informovanosti řidičů vypovídá i to, že 20 % dotázaných za odevzdání starých pneumatik naposledy opravdu platilo. Pro 12,5 % bylo přitom důvodem to, že neznají místo, kde lze pneumatiky bezplatně odevzdat. Přesně pro tyto případy, a nejen pro ně, je tu aplikace Kam s ním?. Ta obsahuje mapu se všemi 4759 místy zpětného odběru pneumatik v České republice.

Boj s černými skládkami začíná u řidičů

Černé skládky pneumatik v přírodě vadí snad opravdu každému. Přitom 10 % dotázaných zná někoho, kdo někdy pneumatiky na černou skládku odvezl. A to přece není nic, čím by se člověk chlubil na potkání. K odvezení pneumatik do přírody je přitom často potřeba ještě větší úsilí, než k jejich odevzdání v pneuservisu. Zvlášť, když se nejbližší servis dá vyhledat během několika vteřin v aplikaci Kam s ním?.

Asi také nikoho nepřekvapí, že 95 % řidičů někdy našlo pneumatiku v přírodě. Vždyť v rámci akce Ukliďme svět, ukliďme Česko se v roce 2019 během jednoho víkendu vysbíralo téměř 18 000 pneumatik.

Co může proti černým skládkám pneumatik udělat každý?

  • Nevyhazovat ojeté pneumatiky do přírody a odevzdat je v pneuservisu. S hledáním nejbližšího pomůže aplikace Kam s ním?.
  • Nahlásit černé skládky obcím skrze aplikaci Zmapujto.cz.
  • Přidat ruku k dílu a zapojit se do úklidu přírody spolu s Ukliďme Česko.

Dobrou zprávou je, že 39 % respondentů se účastní úklidů černých skládek a dalších 47 % by se v budoucnu rádo zapojilo. Taková šance se naskytne již 4. dubna, kdy proběhne jarní kolo úklidové akce Ukliďme svět, ukliďme Česko. Stačí zorganizovat úklid ve své lokalitě nebo se připojit k již existující akci.

Více informací o recyklaci pneumatik a zpětném odběru naleznete v našem článku Kam s nimi? - Pneumatiky.

Pro nákup nových ekologických pneumatik navštivte Pneumatiky.cz

Autorka: Kristýna Pavlíčková
Zdroj: www.KAMsNIM.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů