Úterý, 23. dubna 2024

Evropský bio trh v roce 2018 vzrostl na 40,7 miliardy EUR

Evropský bio trh v roce 2018 vzrostl na 40,7 miliardy EUR

Trh biopotravin v Evropě stále roste. V roce 2018 vzrostl o téměř 8 procent a dosáhl 40,7 miliard eur. Některé z hlavních trhů si dokonce užily dvouciferné tempo růstu. Za posledních deset let se v Evropě spotřeba biopotravin na obyvatele zdvojnásobila a dosahuje 50 EUR. Nejvíce biopotravin nakupují dánští a švýcarští spotřebitelé. Dánsko navíc jako jediná země na světe překonalo desetiprocentní hranici podílu biopotravin na celkové spotřebě potravin a nápojů (11,5 procenta).

Údaje o evropském ekologickém sektoru za rok 2018 (nejnovější dostupná data) jsou tradičně prezentována na kongresu Biofach v rámci stejnojmenného veletrhu, předního světového veletrhu biopotravin, a vycházejí z nové Světové ročenky pro ekologické zemědělství (The World of Organic Agriculture) zpracované společnostmi FiBL a IFOAM - Organics International.

Z ročenky vyplývá, že ekologické zemědělství se v Evropě dynamicky rozšiřuje - narůstá jak výměra ekologicky obhospodařovaných ploch, tak zpracovatelské kapacity i poptávka po biopotravinách.

V Evropě je v ekologickém zemědělství zařazeno více než 15,6 milionu hektarů zemědělské půdy - největší plochu má Španělsko

Ke konci roku 2018 bylo v Evropě ekologicky obhospodařováno již 15,6 mil. ha (Evropská unie: 13,8 mil. ha). S 2,2 mil. ha je Španělsko nadále zemí s největší výměrou zemědělské půdy v EZ v rámci Evropy, následuje Francie a Itálie (každá 2,0 mil. ha).

Ekologická zemědělská půda se rozrostla o více než milion hektarů

Meziročně vzrostla výměra zemědělské půdy v ekologickém režimu o 1,25 mil. ha v Evropě a v Evropské unii o jeden milion hektarů, což představuje nárůst o 8,7 procenta, resp. 7,6 procenta. Největší meziroční nárůst vykázala Francie o více než 290 000 hektarů a Španělsko s nárůstem o více než 160 000 hektarů oproti roku 2017.

Lichtenštejnsko je zemí s nejvyšším podílem ploch v EZ na celkové zemědělské půdě na světě

Ekologicky obhospodařovaná půda v Evropě představovala 3,1 procent celkové zemědělské půdy a 7,7 procent v Evropské unii. V Evropě (a celosvětově) mělo Lichtenštejnsko nejvyšší podíl půdy v EZ na celkové zemědělské půdě (38,5%), následovalo Rakousko, země s nejvyšším podílem půdy v EZ v rámci Evropské unie (24,7%). Deset evropských zemí uvedlo, že mělo podíl EZ nad 10 procent (patří mezi ně i Česká republika s 13% podílem).

Ekologičtí zemědělci na vzestupu

Téměř 420 000 ekofarem hospodaří v Evropě (v EU: téměř 330 000), největší počet byl v Turecku (téměř 80 000) a Itálii (více než 69 000). Počet ekologických zemědělců v Evropě v roce 2018 vzrostl o 5,4 procenta (7,2 procenta v Evropské unii).

Pokračující růst zpracovatelů a dovozců

V Evropě bylo registrováno téměř 76 000 zpracovatelů (výrobců biopotravin), z toho téměř 71 000 v Evropské unii. Významně narostl i počet dovozců na téměř 5800 firem v Evropě (přes 5000 v EU). Zemí s nejvyšším počtem registrovaných výrobců biopotravin byla Itálie (více než 20 000), zatímco Německo mělo nejvíce dovozců (více než 1 700).

Maloobchodní tržby překonaly hranici 40 miliard EUR

Maloobchodní tržby v Evropě byly oceněny na 40,7 mil. EUR (37,4 mil. EUR v rámci EU). Největším trhem biopotravin je dlouhodobě Německo (10,9 mil. EUR), následuje Francie (9,1 mil. EUR). Evropská unie představuje po Spojených státech (40,6 mil. EUR) druhý největší jednotný trh s biopotravinami na světě.

Stabilní růst maloobchodních tržeb v roce 2018

Evropský biotrh zaznamenal meziroční nárůst o7,8 procenta. Z klíčových trhů byl nejvyšší růst zaznamenán ve Francii (15,4 procenta). Během desetiletí 2009-2018 se hodnota evropského a EU trhu více než zdvojnásobila.

Evropští spotřebitelé utratili více za biopotraviny

V Evropě dosáhla průměrná roční útrata za biopotraviny 50 EUR na osobu (v EU: 76 EUR). Za posledních deset let se spotřebitelské výdaje na biopotraviny na obyvatele zdvojnásobily. Nejvíce peněz za biopotraviny utratili dánští a švýcarští spotřebitelé (shodně 312 EUR na obyvatele v roce 2018).

Dánsko má nejvyšší podíl biopotravin na celkové spotřebě potravin na světě

V celosvětovém měřítku drží evropské země nejvyšší podíly biopotravin na jejich příslušných trzích s potravinami. Dánsko je první zemí, která překonala desetiprocentní hranici a má nejvyšší podíl biopotravin na celkové spotřebě potravin (11,5%) na světě. Jednotlivé produkty a skupiny produktů mají ještě vyšší podíl. Například ekologická vejce dosahují přibližně 30% hodnoty všech vajec prodaných v některých zemích.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů