Čtvrtek, 28. března 2024

Copernicus: Díky opatřením proti šíření viru je čistší ovzduší

Copernicus: Díky opatřením proti šíření viru je čistší ovzduší

Opatření zavedená v Itálii v souvislosti s šířením nového typu koronaviru vedla k výraznému zlepšení kvality ovzduší. Informovali o tom odborníci z evropského programu Copernicus, který monitoruje životní prostředí. Změny jsou patrné především na severu Itálie, který patří ke světovým oblastem, jež byly pandemií nového koronaviru postiženy nejvíce. Od poloviny února se tam koncentrace oxidu dusičitého snižuje o deset procent týdně.

"Satelitní pozorování zjistilo náhlé snížení lidské aktivity v severní Itálii. Oblast, která běžně vykazuje husté povrchové znečištění oxidem dusičitým (NO2), zaznamenala postupný trend snižování koncentrace NO2 asi o deset procent týdně během posledních čtyř až pěti týdnů," uvedli v tiskové zprávě experti z programu Copernicus, na jehož provozu se podílejí Evropská unie a Evropská kosmická agentura (ESA).

Příkladem města, kde se ovzduší výrazně zlepšilo, je podle programu Copernicus Milán. "Zatímco během prvních pěti týdnů roku žádný jasný trend patrný není, od šestého týdne dále pozorujeme trend mírného poklesu. Průměrné koncentrace NO2 se v lednu pohybovaly kolem hodnoty 65 mikrogramů na metr krychlový, v únoru již poklesly na 45 mikrogramů na metr krychlový a v první polovině března dosahovaly hodnoty přibližně 35 mikrogramů na metr krychlový," píší vědci podílející se na programu Copernicus. "Podobné klesající trendy se vyskytují i v dalších městech v severní Itálii, jako je Turín nebo Bergamo."

V Itálii se již koronavirem nakazilo 27.980 lidí a 2158 jich na nemoc COVID-19 zemřelo. Země tak má druhý nejvyšší počet infikovaných po Číně, odkud se nový typ koronaviru začal do světa šířit. Více než polovina nakažených je ze severoitalské Lombardie. Italské úřady přijaly v reakci na pandemii přísná opatření, včetně omezení dopravy, uzavření škol, restaurací, barů, muzeí a dalších zařízení. "Jsme přesvědčeni, že snížení emisí, kterého jsme svědky, souvisí s karanténními opatřeními v Itálii, jejichž důsledkem je méně dopravy i průmyslových aktivit," uvedl Claus Zehner z programu Copernicus.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů