Čtvrtek, 25. dubna 2024

Na hranicích ČR a Rakouska jsou slyšet více ptáci než hluk aut

Na hranicích ČR a Rakouska jsou slyšet více ptáci než hluk aut

Po zavedení kontrol na rakousko-českém pomezí kvůli koronaviru je na hranicích slyšet více ptačího švitoření než rámusu od projíždějících aut. Dnes to na svém webu napsala rakouská rozhlasová a televizní společnost ORF. Doprava takřka ustala a hranice přejíždí více nákladních než osobních aut, neboť pohyb zboží má z omezení výjimku.

Hraničním přechodem mezi rakouským Gmündem a Českými Velenicemi dlouhá desetiletí procházela železná opona, která toto souměstí rozdělovala. I když jsou zde od pondělí hraniční kontroly obnoveny, nepřipomíná to strašidelný klid z dob železné opony. Ale doprava citelně poklesla, hranice jedním či druhým směrem přejíždějí nákladní auta a také několik osobních vozů.

Na dotaz, zda překračování hranice funguje jako vždy, jedna mladá žena odpověděla, že ne. "Normálně ne, jela jsem jen do práce do Rakouska a hned rychle zpět," vysvětlila ze svého auta. Pohraniční stráž chce před povolením k přejezdu hranice vědět, proč žena vůbec cestuje, zda na druhé straně bydlí či pracuje a co přesně v tedy Rakousku dělá.

Řidič nákladního vozu, který z Gmündu jede do Česka a poté pokračuje do Německa, s lišáckým úsměvem rovněž řekl, že přejezd hranice není jako za běžného stavu. "Dneska na silnících nebyla takřka žádná osobní auta, jen náklaďáky. To je super!" řekl.

Na české straně přechodu stojí vícero policistů. Mají na sobě varovné vesty a na obličeji masky. Dva řidiče, kteří chtěli jet do Rakouska, otočili zpět a do ciziny nepustili. Další člověk z Česka, který jel na kole, projet mohl, prokázal se totiž potvrzením od rakouského zaměstnavatele.

Podle zjištění ORF hranice nepřejíždějí jen kamiony s potravinami, ale také s dřevem či plechem. Další řidič zase vypověděl, že do Česka vracel jednu paletu, ale policie se o důvod cesty nezajímala, chtěla vidět jen jeho osobní doklady a povolení.

Gmünd a České Velenice leží v těsném sousedství, takže lidé z obou měst k sousedům jezdí běžně nakupovat. I když se doprava kvůli koronavirovým opatřením výrazně zklidnila, zcela zastavena není. I přesto je nápadné, že je v místě slyšet více ptačího štěbetání než hluku z aut, poznamenala ORF.

Jen několik stovek metrů od silničního přechodu spojuje obě města lávka pro pěší a cyklisty. Mostek je ale nyní přepažen červenobílou závorou a cesta navíc zabedněna dřevotřískovými deskami. V časech železné opony bylo místo silně střeženo, dnes zde sice nikdo nekontroluje, projít ale kvůli uzávěře není možné, dodala stanice.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů