Sobota, 20. dubna 2024

Před pětadvaceti lety odešel ekologický vizionář Vavroušek. Jeho následovníky hledá Nadace Partnerství

Před pětadvaceti lety odešel ekologický vizionář Vavroušek. Jeho následovníky hledá Nadace Partnerství

První ministr životního prostředí, ekolog, publicista, horolezec. Josef Vavroušek byl však především vizionář, a to nejen ve své vlasti. Nebál se navrhnout odvážnou reformu OSN, pro Česko i Evropu si přál cestu trvale udržitelného rozvoje. Jeho snahy o lepší budoucnost zmařila lavina, pod níž v roce 1995 zahynul spolu s dcerou Petrou. Už ve 23. ročníku ceny nesoucí jeho jméno oceňuje pokračovatele tohoto odkazu Nadace Partnerství. Nominace na prestižní ekologickou cenu jsou otevřeny do poloviny dubna na www.cenajosefavavrouska.cz.

,,Měli bychom přijmout zásadu, že svoboda každého jednotlivce končí nejen tam, kde začíná svoboda druhého, ale také tam, kde dochází k ničení přírody," napsal v roce 1993 Vavroušek pro Literární noviny. Tedy v době, kdy v Česku po okamžiku nadějných vyhlídek pro životní prostředí začala opět vítězit myšlenka ekonomického růstu, kterým jsme se měli co nejrychleji přiblížit západním ekonomikám.

Už tehdy varoval, že příroda má jen omezenou schopnost obnovy. ,,Velká část zdánlivě úspěšně vyřešených otázek spočívá pouze v přesunutí nákladů z řešitele na přírodu. Schopnost přírody velkoryse se vyrovnávat s negativními dopady lidské činnosti postupně klesá."

Prosazoval proto myšlenku trvale udržitelného způsobu života. Toho lze podle Vavrouška dosáhnout jen změnou hodnot společnosti. Odklonem od kořistnického vztahu k přírodě, od důrazu na soutěživost, kvantitativní růst nebo konzum, a zaměřením na kooperaci, uvědomělou skromnost a toleranci.

,,Jsem přesvědčen o tom, že hledání a prosazování hodnot, které by nás přivedly k humanismu a harmonii vztahů mezi člověkem a přírodou, je společným údělem lidí nábožensky věřících i těch, kteří věří v člověka, v jeho schopnost rozlišovat dobro a zlo. Měli bychom podporovat to, co nás spojuje, nikoli to, kde se naše názory liší."

O čtvrt století později je jeho odkaz stále platný. Česko potřebuje nové Vavroušky. Charismatické a odvážné lidi, kteří budou usilovat o změny jak na komunitní, tak na celostátní úrovni. Znáte někoho takového? Nominujte je na Environmentální cenu Josefa Vavrouška prostřednictvím www.cenajosefavavrouska.cz.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů