Pátek, 29. března 2024

ČHMÚ: Začínáme pro vás vytvářet krátká videa o vlivu počasí na stav vegetace

ČHMÚ: Začínáme pro vás vytvářet krátká videa o vlivu počasí na stav vegetace

    Počasí, stav vegetace, půdní vláha - témata, která se promítnou do nových krátkých videoreportáží. Každý týden Vám přinášíme informace z oblasti meteorologie, stavu vody v podzemí i v řekách, případně množství sněhu a vody v něm na horách (HAMR). Všechny tyto oblasti mají významný vliv na stav vegetace, která trpí nejen klimatickou změnou narůstajících teplot a špatného stavu ovzduší, ale především nedostatkem vláhy v půdě. Naše videa budou tedy pomocí infografiky přinášet hodnocení aktuálního stavu.
    První díl začíná již koncem února a důvodem je nezvykle teplé počasí, které nám předčasně probouzí přírodu, potažmo vegetaci.
    ,,Na většině území již kvete líska a pomalu se přidává i olše. Oba druhy kvetou před olistěním a patří mezi velmi významné pylové alergeny. Kvetou již při vícedenním zvýšení teploty vzduchu nad 0 °C. Na části území, zejména v teplejších lokalitách, začínají kvést sněženky. V Praze jsme zaznamenali kvetení podbělu.
    V půdě byly naměřeny rekordní teploty a na části území se dosud vyskytují nepříznivé vláhové podmínky," popisuje Martin Možný, vedoucí biometeorologických aplikací.


    Čtěte více (dokument pdf).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů