Čtvrtek, 28. března 2024

Díky maskám zapůjčeným od hasičů budou potravináři a zaměstnanci čistíren odpadních vod chráněni

Díky maskám zapůjčeným od hasičů budou potravináři a zaměstnanci čistíren odpadních vod chráněni

Hasičský záchranný sbor (HZS) bezplatně zapůjčil 3 tisíce celoobličejových masek pro potravináře a zaměstnance čistíren odpadních vod. V obou profesích je důležitá ochrana před koronavirem, jde o strategická a přitom i exponovaná zaměstnání. Ministerstvo zemědělství proto zápůjčku od hasičů urychleně zprostředkovalo.

Hasiči dnes zapůjčili celkem tři tisíce masek, ze kterých využijí jeden tisíc potravináři a dva tisíce zaměstnanci čistíren odpadních vod.

,,Děkuji hasičům za jejich rychlou reakci a zapůjčení tří tisíc masek. Díky nim budou moci zaměstnanci čistíren odpadních vod a potravináři bezpečně pokračovat ve své práci, která našim obyvatelům zajišťuje pitnou vodu, potraviny a čištění odpadních vod," řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Potravinářská komora ČR bude masky distribuovat do podniků, které je nejvíce potřebují, například výrobcům kojeneckých výživ. V těchto firmách je klíčová co nejdůslednější hygiena.

Zaměstnanci čistíren odpadních vod ochranné pomůcky naléhavě potřebují, protože se pohybují v rizikovém prostředí. V čističkách totiž mohou zůstávat zbytky viru, který je obsažený v moči i stolici, po dlouhou dobu. Sdružení oboru vodovodů a kanalizací (SOVAK) přitom už vlastní ochranné pomůcky v některých místech docházejí.

Masky bude SOVAK zítra distribuovat po celé republice nejexponovanějším zaměstnancům. Také Potravinářská komora chce masky mezi vybrané podniky rozdělovat už zítra. HZS masky zdarma zapůjčí až na dobu 60 dní.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů