Pátek, 29. března 2024

COVID-19: výzva k větší podpoře výzkumu a lepší připravenosti EU v budoucnu

COVID-19: výzva k větší podpoře výzkumu a lepší připravenosti EU v budoucnu

Opatření reagující na současnou krizi by měla být doplněna dlouhodobým závazkem investovat více prostředků do výzkumu, prohlásil v pátek zpravodaj EP pro program Horizont Evropa Ch. Ehler.

,,Tleskáme opatřením, která představila komisařka [pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělání a mládež Mariya] Gabrielová, a vyčlenění téměř 140 milionů eur na boj proti nákaze COVID-19. Komise velmi rychle spustila zvláštní výzvu k vyjádření zájmu v rámci programu Horizont 2020 a zapojila relevantní účastníky do Iniciativy pro inovativní léčiva (IMI), která spočívá v partnerství veřejného a soukromého sektoru," uvedl zpravodaj EP pro program Horizont Evropa Christian Ehler (EPP, DE).

,,Nyní musíme začít přemýšlet dopředu, abychom byli lépe připraveni na budoucnost. Výzkum a vývoj jednoznačně sehrávají důležitou roli při zvládání globálních výzev. To je další důvod k podpoře našeho návrhu na vyčlenění 120 miliard eur na program Horizont Evropa," dodal Ehler.

Zkouška schopnosti spolupracovat v době krize

,,Naše úsilí se soustředí na zdravotní krizi, kterou způsobil COVID-19. Teď je nejvyšší prioritou zastavení šíření virusu. V zákulisí probíhají na plné obrátky výzkumné práce na vývoji léku a vakcíny. Mimořádná míra nakažlivosti viru by nám měla připomínat, že náš propojený svět se výrazně zmenšil a že společná a mezi státy koordinovaná reakce je jedinou cestou, jak se s touto krizí vypořádat," uvedl poslanec Ehler.

,,Tato krize je na jedné straně zkouškou naší schopnosti spolupracovat v krizové situaci a na straně druhé je testem toho, zda dokážeme zůstat věrni našim dlouhodobým cílům," prohlásil.

,,Až tato krize skončí, musíme se okamžitě připravit na další. To znamená investovat více do výzkumu a zajistit, aby se programy jako Horizont Evropa nestaly rukojmím krátkodobých sporů členských států," dodal Christian Ehler.

COVID-19: Financování výzkumu prostřednictvím Iniciativy pro inovativní léčiva

Iniciativa pro inovativní léčiva (IMI), která je partnerstvím veřejného a soukromého sektoru, konkrétně mezi Evropskou komisí a evropským farmaceutickým průmyslem, zveřejnila na začátku března zrychlenou výzvu k předložení návrhů výzkumných projektů zaměřených na léčbu a diagnostiku nákazy COVID-19. Na podporu výzkumu prostřednictvím IMI bude z programu Horizont 2020 poskytnuto až 45 milionů eur.

Tato výzva je součástí koordinované reakce EU na hrozbu, kterou COVID-19 pro veřejné zdraví představuje, a doplňuje rozpočet mimořádného financování výzkumu nového koronaviru z programu Horizont 2020 z konce letošního ledna.

Podrobnější informace týkají se výzvy IMI jsou k dispozici zde. Přehled opatření EU zaměřených na výzkum nákazy COVID-29 je k dispozici zde.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů