Sobota, 20. dubna 2024

ECOBAT: Přibývá odpadu z domácností i černých skládek

ECOBAT: Přibývá odpadu z domácností i černých skládek

Množství odpadu z domácností v období zvláštních opatřeních kvůli koronaviru roste. Přibývá také černých skládek. Ani během nouzového stavu by přitom lidé neměli slevovat ze svých návyků ohledně třídění odpadu. Za sdružení Ecobat, které zajišťuje zpětný odběr baterií, to v dnešní tiskové zprávě uvedla Jana Čechová.

"Jak u komunálního, tak u tříděného, svážíme z domácností v posledních týdnech odpadu více, než je v tomto ročním období běžné. Přibližně o 15 procent," řekl předseda Sdružení komunálních služeb Bohumil Rataj, který je zároveň ředitelem Technických služeb Benešov. Ohledně černých skládek Čechová ČTK řekla, že dosud nejsou k dispozici data, technické služby a odpadové firmy však vnímají jejich nárůst jako citelný. "Je to velký problém, a navíc je to zcela zbytečné. Aktuálně jsou sice ve většině měst sběrné dvory zavřené, ale je jen otázkou času, kdy se zase zpřístupní veřejnosti, aby zde mohli nepotřebný odpad zdarma odevzdat," zdůraznil Rataj.

I v období, kdy lidé vycházejí z bytů minimálně, by podle Evy Gallatové z Ecobat neměli rezignovat na třídění odpadu, ale jen pozměnit některé zvyky. "V současné době lidem doporučujeme, aby si použité baterie schraňovali doma například v zavařovací sklenici nebo papírové krabičce, a do sběrných nádob je odnesli, až bude po nouzovém stavu." Odložit lze i vynesení skla, elektra nebo olejů. Ohledně bioodpadu či plastů pak Ecobat radí, aby lidé jeho odnos spojili třeba s cestou na nákup.

Podle organizace může být jednou z cest, jak nyní ulehčit odpadovým firmám, i kompostování nesnězených potravin. To je v Česku stále častější, společnost uvádí, že alespoň částečně kompostuje 57 procent lidí. Loňský průzkum Ecobat také ukázal, že odpady třídí už většina domácností v Česku. Nejvíce plasty - ty třídí vždy nebo téměř pokaždé 88 procent českých domácností, papír 86 procent a sklo 84 procent. Elektrozařízení k recyklaci odnáší 77 procent, u použitých baterií a akumulátorů je to 75 procent domácností.

"Důležité je nepřestat třídit. Epidemie dříve či později skončí, ale odpovědný vztah k životnímu prostředí by měl být trvalou prioritou," uzavřela Gallatová.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů