Sobota, 20. dubna 2024

SVĚT BOJUJE S KORONAVIREM, OCEÁNY S ROUŠKAMI - KAM JE VYHODIT?

SVĚT BOJUJE S KORONAVIREM, OCEÁNY S ROUŠKAMI - KAM JE VYHODIT?

Svět se zmítá v pandemii koronaviru, který se stal větším problémem, než se zprvu mnohým z nás jevil. Na jednu stranu obletěly svět fotky a videa čisté vody v Benátkách, kde po odlivu turistů můžeme na dně kanálů vidět ryby, nebo jak se k italským břehům vrátili delfíni. Možná jste také zahlédli snímky ovzduší nad Čínou, která v rámci karanténních opatření musela radikálně utlumit výrobní činnost svých podniků. Jak ale ukazuje situace v Hongkongu, ani v těžkých časech bychom neměli zapomínat na ohleduplné chování...

Někomu by se mohlo zdát, že je aktuální koronavirová pandemie trestem přírody pro lidstvo, který povede k většímu uvědomění a třeba i ke změně našich návyků.

Někdo jiný si v této situaci pomyslí, že si od nás Země konečně trochu oddychne a načerpá síly, než se běh našich životů vrátí do normálu.

A pro někoho může být současný stav natolik stresující, že možná ze strachu přestal ve vypjatých situacích myslet na zodpovědné chování vůči životnímu prostředí, a tak použité roušky končí v oceánu.

V okolí Hongkongu jsou tak pláže pokryté rouškami, které mají jeho obyvatele chránit před šířením koronavirové nákazy.

Místní obyvatelé ale spouštějí svým nezodpovědným chováním jakousi řetězovou reakci, protože nemalý počet lékařských roušek končí ve vlnách oceánu, a tak kromě toho, že jsou vyplavovány na tamní pláže, ohrožují navíc křehký podmořský ekosystém.

V Hongkongu žije 7,4 milionu obyvatel, kteří své zdraví chrání nasazováním jednorázových lékařských roušek již po několik týdnů. Jak již zaznělo, jejich nemalé množství končí v oceánu a bohužel má podobný osud i značné množství jiného odpadu.

ZAJÍMAVOST

V Hongkongu představují největší problém zejména jednorázové plasty, protože jeho obyvatelé jsou zvyklí na stravování venku nebo na donášku jídla domů. Třídění a recyklace odpadu tam bohužel nejsou u většiny obyvatel samozřejmostí a zhruba 70 % odpadu končí na skládkách.

V podmořském světě se situace nezměnila a stále platí, že si tisíce živočichů mohou splést igelitové obaly nebo právě použité roušky s potravou.

Tyto roušky jsou navíc infikované, a jsou tedy i nebezpečným druhem odpadu, který také může představovat hrozbu.

Lékařské roušky jsou většinou vyrobeny z polypropylenu, který se
v přírodě rozkládá desítky let.

Čti více: v seriálu Plastivěda je díl věnovaný právě polypropylenu.

rouska_ocean_recyklace_koronavirus

Polypropylen, z kterého jsou lékařské roušky vyrobeny, se v přírodě rozkládá desítky let. (Zdroj: Shutterstock.com)


Kam správně vyhodit roušky, respirátory a kapesníčky?

Použité ochranné pomůcky rozhodně nepatří do kontejnerů na tříděný odpad! Ale můžeme je vyhodit do směsného odpadu, přičemž je vhodné infikovaný odpad v podobě použitých roušek snímat z obličeje za gumičky nebo šňůrky; můžeme tak lépe předejít možné nákaze.

Co se týče likvidace tohoto odpadu, pak je nutné ho zabalit do plastového sáčku (klidně již použitého), vydezinfikovat si ruce, sáček pečlivě uzavřít a takto můžeme odpad vyhodit. Zabrání se tak dalšímu případnému šíření nákazy.

Nezapomínejme tedy na správné hygienické návyky, ani na ty třídičské, obojí se nám vrátí v dobrém.


Zdroj: https://www.samosebou.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů