Pátek, 29. března 2024

Nový Akční plán EU pro oběhové hospodářství - EU chce snížit množství zbytkového komunálního odpadu na polovinu

Nový Akční plán EU pro oběhové hospodářství - EU chce snížit množství zbytkového komunálního odpadu na polovinu

V návaznosti na schválení nových směrnic k oběhovému hospodářství z roku 2018, které jasně specifikují číselné cíle, kterých je třeba dosáhnout, včetně potřeby zásadního navýšení recyklace komunálních odpadů, nyní Evropká komise připravila Akční plán dalších souvisejících opatření.

V dokumentu Evropská komise konkrétně rozpracovává poměrně širokou řadu opatření, která by měla vést ke skutečnému přechodu na oběhové hospodářství v celé Evropě. Opatření se nesoustředí jen na konec cyklu výrobků, tedy na odpady, ale jsou naopak systémově řešena a zasahují celý životní cyklus. Nemalá část opatření se proto týká i samotného sektoru výroby konkrétních věcí, ale i obalů, životnosti výrobků, používaných materiálů apod.

Evropská komise i zde znovu opakuje, že vhodnými nástroji na podporu recyklace jsou mimo jiné i cesty daňového zvýhodnění například formou DPH, zelené veřejné zakázky se zapojením podpory recyklovaných výrobků a řada dalších podpůrných nástrojů, které je dle Komise třeba prosadit do národních legislativ co nejdříve.

Jako velmi důležité vidí Evropská komise také splnění cílů v oblasti snižování množství odpadů. Jedním z klíčových cílů v tomto směru je potřeba: "snížit celkovou produkci odpadů a snížit do roku 2030 množství zbytkového (nerecyklovaného) komunálního odpadu o polovinu". Tyto cíle mají samozřejmě své podstatné souvislosti s dalším vhodným rozvojem systémů odpadového/oběhového hospodářství v jednotlivých státech. Dávají také poměrně viditelnou informaci, na jaké technologie je vhodné zaměřit další připravované investice tak, aby to odpovídalo této silné evropské strategii a na jaké již méně. Tyto své politiky zakotvila EU aktuálně také do své EU taxonomy (více viz zde a zde).

Celý materiál je celkem obsáhlý, protože se věnuje širokému spektru souvisejících agend. Čtenářům jej přinášíme níže v plné podobě.

Ke stažení

Kompletní materiál je ke stažení zde, včetně přílohy - Nový akční plán pro oběhové hospodářství - Čistší a konkurenceschopnější Evropa

Zdroj: Ing. Petr Havelka, výkonný ředitel České asociace odpadového hospodářství (www.caoh.cz)

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů