Pátek, 19. dubna 2024

5 způsobů, jimiž koronavirus dokáže pomoci s ochranou přírody

5 způsobů, jimiž koronavirus dokáže pomoci s ochranou přírody

Pandemie koronaviru aktuálně v mnoha zemích kulminuje, někde je už dokonce za svým vrcholem. Přesto to nevypadá, že by se měla situace nějak expresně měnit k lepšímu. Naopak, ochranná opatření budou ve většině států přetrvávat. Ekonomiky jednotlivých států se značně vyčerpaly a obětí na životech je stále více. Přesto lze najit i některé spíše optimistické aspekty. Na mysli máme nyní nejenom počty vyléčených osob, ale také některé další záležitosti. Jaké? Na to se zaměříme v následujících řádcích.

Omezení lodní a letadlové dopravy

Pamatujete si na výletní loď Diamond Princess? Právě ona uvěznila na své palubě celkem 3 700 cestujících. Hlavně tato nepříjemnost vedla ke 40% snížení objednávek v tomto segmentu dopravy. Určitě připomeneme, že jsou to právě výletní lodě, které výrazně přispívají k extrémnímu znečištění ekosystémů třeba v oblastech Karibiku, Arktidy a mnohých jiných. Mimo jiné jde o plavidla, jež přispívají k onemocnění původních obyvatel konkrétních oblastí. Veškeré lodě, jednoho z největších provozovatelů tohoto byznysu údajně dokáže znečistit ovzduší mnohem více než veškerá auta v celé Evropě. Letečtí dopravci by letos mohli přijít až o neuvěřitelných 113 miliard dolarů a volají pomoci jednotlivých států. Ta, jak se zdá, postupně přichází.

Ekonomická stagnace a snížení emisí

Přítomnost koronaviru je na jednu stranu z hlediska omezení pohybu a nošení ochranných prostředků značně omezující, nicméně získáváme mnohem zdravější životní prostředí. V Číně došlo dokonce ke snížení emisí až o 100 000 000 metrických tun. Jedná se až o čtvrtinu. A Evropa? Vždyť Německo dokáže splnit své klimatické cíle pro letošní rok! V březnu tuto skutečnost uvedla společnost organizace Agora Energiewende. Vyčištění ovzduší tímto způsobem rozhodně není ideální, přesto jde o alternativu jeho regenerace. Jinak ale protipandemická opatření ukazují, že se lidé mohou uskromnit. Nakupují online, a to často třeba i díky slevovým akcím, jako je na https://buykers.com/cz/. Navíc se nakupuje v mnohem menší frekvenci.

Pozastavení globalizace

Důležitý je také přesun k lokálnímu. Stačí se podívat na původ mnohých potravin. Mnohé se vozily z různých konců světa. Podléhaly přitom nezřídka zkáze. Jestliže to aktuálně je možné, k dispozici mají zákazníci spíše lokální potraviny, jež jsou čerstvé a kvalitní. Vše vede k diverzifikovanému hospodaření s potravinami. Jinak se také snižuje riziko infikování našich potravinových zásob. V budoucnu by tedy mohlo dojít k mnohem větší podpoře lokálního dodávání potravin. Tak snad se všechno podaří.

Postupná eliminace rychlochovů

Miliony různých zvířat na minimálním prostoru. Přesně takto lze charakterizovat nejrůznější velkochovy. Ostatně o naprosto nehygienických podmínkách v Číně nemá smysl ani psát. Právě tato místa jsou vynikající líhní pro spousty nejrůznějších infekčních onemocnění. Podporou odbytu malých chovatelů se samotní odběratelé jednoznačně podílí na postupném ústupu velkochovů. Tím pádem nejspíše dojde také ke snížení rizika zanesení nejrůznějších infekcí.

Úpadek obchodu se zvířaty žijícími ve volné přírodě

Byl to právě koronavirus, díky kterému Čína v letošním roce zakázala obchodování s volně žijícími zvířaty. Ministerstvo už seznalo, že všechna zvířata, která žijí volně, mají být izolována a jejich přeprava zakázána. Tato skutečnost bude vynikající především pro spousty zvířat, která se neloví pouze pro samotné maso, ale třeba pro potřeby tradiční medicíny v Číně. Nebude tak zřejmě docházet k tolik masivní likvidaci ekosystémů, jaká tady byl doposud v době před příchodem koronaviru.

Zdroj obrázku: Maridav / Shutterstock.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů