Pátek, 19. dubna 2024

VÝHODY PLYNOVÝCH KONDENZAČNÍCH KOTLŮ

VÝHODY PLYNOVÝCH KONDENZAČNÍCH KOTLŮ
Jedním z nejpohodlnějších způsobů vytápění bytových prostor je plynový kotel. Samozřejmě, pokud máte v domě zavedený plyn, nebo možnost se na plynovod připojit. Jde to dokonce i bez plynovodu, ale museli byste investovat do zásobníku.

Proč plynový kotel

Plynový kotel je skvělý pro ty, kteří se nechtějí o nic starat. Nemusíte shánět pevné palivo, přikládat do kotle ani čekat, až se byt vytopí, protože teplotu si lze předem naprogramovat. Stačí si jen objednat pravidelnou údržbu (nejlépe jednou ročně) a nezapomenout ani na spalinové cesty. A samozřejmě je třeba také myslet na povinné revize, u plynového kotle jednou za tři roky. Plynový kotel je tak skvělým řešením třeba pro seniory, či manuálně méně zdatné uživatele. Kromě tepla se kotel postará i o teplou vodu.

Jak si vybrat ten správný kotel

Při výběru kotle je důležitá efektivnost - musíte se rozhodnout pro správný výkon, a to na základě velikosti vytápěného prostoru. Příliš nízký výkon znamená nedostatečně vytápěný dům či byt, příliš vysoký výkon znamená, že budete platit nejen zbytečně vyšší pořizovací náklady, ale také utratíte za plyn více, než byste museli.
Když plynem i ohříváte vodu, můžete si vybrat ze dvou možností. Průtokové kotle zaberou méně místa, ale než se voda ohřeje, musíte chvilku počkat. Kotle se zásobníkem mají zásobu teplé vody připravenou k okamžitému odběru. Zásobník ale samozřejmě zabere určitý prostor, ať už je součástí kotle, nebo je umístěný zvlášť. Kotle mohou být jak samostatně stojící, tak i závěsné.

Kondenzační kotel je nejúčinnější

Pokud si myslíte, že kotel nemůže mít větší účinnost, než je 100 %, tak se mýlíte. U starších typů plynových kotlů se účinnost pohybovala jen mezi 70 až 90 %, ale kondenzační kotle mají účinnost až 108 %, protože umí pro ohřev vody využívat kondenzační teplo ze spalin, které by jinak bez užitku unikly. Díky této vlastnosti se kondenzačním kotlům daří snížit spotřebu plynu.
I když vstupní cena není úplně nízká, návratnost investice je naopak velmi rychlá. Vzhledem k nižší spotřebě se investované peníze vrátí už za 4 až 5 let. Kondenzační plynový kotel je tak velmi úsporným typem vytápění. Z ekologického hlediska je skvělá nejen vysoká účinnost kotle, ale také možnost naprogramovat si teplotu díky termostatu tak, abyste netopili zbytečně třeba v noci, nebo když jedete na víkend pryč. Plynové kotle neprodukují emise pevných částic, patří tak nejčistším způsobům vytápění.

Chcete s nákup ušetřit až 50%

Doporučujeme nákup na internetu. Například u specialisty na topení a ohřev vody - internetového obchodu AkoupelnyAtopeni.cz ušetříte až 50% z pořizovací ceny kotle.

Zdroj: PR článek
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů