Pátek, 29. března 2024

Kam s nimi? - Jedlé oleje a tuky

Kam s nimi? - Jedlé oleje a tuky

Smažení a fritování na oleji patří k oblíbeným způsobům úpravy jídla v české kuchyni. A takový smažák s hranolkami si oleje žádá opravdu hodně. Ovšem nebojte, v tomto článku vás nebudeme vyzývat ke zdravému životnímu stylu, ale ke správnému nakládání se zbylým olejem a dalšími tuky v domácnosti.

Kam tedy s tukem či olejem, který nám zbyde na pánvi? Základní pravidlo zní: Olej nikdy nevylévat do kanalizace. Mohl by v ní totiž nadělat pěknou paseku. Jak olej skladovat, kde se ho zbavit a jak vám v tom pomůže aplikace Kam s ním? se dozvíte na dalších řádcích.

Dosmaženo. Co teď?

Existuje hned několik možností, co s olejem po smažení udělat. Především záleží na tom, kolik vám ho na pánvi zbylo. Umaštěnou pánev s trochou oleje, másla, či sádla stačí vytřít savým ubrouskem a vyhodit ho do směsného odpadu. Naopak, větší množství oleje v pánvi nebo olej z fritézy je třeba slít do plastové nádoby. Mějte v kuchyni připravenou starou PET lahev a skladujte v ní všechny zbylé oleje, dokud se nenaplní.

Použitý olej by se rozhodně neměl znovu konzumovat. Při smažení v něm vznikají zdraví škodlivé látky, které mohou podle některých studií způsobovat i rakovinu. Navíc, pokud zůstane olej ve fritéze delší dobu, tyto látky se z něj mohou začít uvolňovat do ovzduší.

Sběrný dvůr to jistí

Dříve nebo později vyvstane otázka, kam plnou láhev s olejem vyhodit. Takové místo určitě existuje i ve vaší blízkosti. Od začátku roku 2020 musí totiž každá obec zajistit sběr jedlých olejů a tuků, jak jí ukládá vyhláška č. 321/2014 Sb. Oleje a tuky poté nesmí skladovat společně s dalšími bioodpady ani je hromadně kompostovat.

Nejčastějším místem, kde se oleje zbavit, bývají sběrné dvory. Například v roce 2019 se jen v pražských sběrných dvorech vysbíralo přes 9 tun jedlých olejů. S vyhledáním nejbližšího sběrného dvoru vám pomůže aplikace Kam s ním? na adrese www.KAMsNIM.cz. Ta obsahuje adresy, kontakty a otevírací dobu u téměř čtyř tisíc sběrných dvorů po celé České republice.

V některých obcích se nacházejí i speciální kontejnery na olej, do kterých můžete naplněné láhve vložit. Obvykle mívají černou barvu s černým nebo oranžovým víkem. V některých obcích se nacházejí i speciální kontejnery na olej, do kterých můžete naplněné láhve vložit. Obvykle mívají černou barvu s černým nebo oranžovým víkem Kontejnery na olej zavedlo už i několik pražských částí. Podívejte se do aplikace Kam s ním?, jestli se nacházejí i v té vaší.

Na kompost s ním

Pokud máte přístup ke kompostu, můžete se zbytků rostlinného oleje zbavit i tam. Přesto, že je olej biologicky rozložitelný, má jeho kompostování svá pravidla. Do kompostu by se nemělo lít větší množství oleje, aby nedošlo ke kontaminaci půdy a spodních vod. Obecně se doporučuje raději nechat ho nasáknout do savého materiálu, jako jsou piliny, karton nebo ubrousky, a ty pak kompostovat. Olej také nelijte do domácích vermikompostérů, žížaly si s ním moc nerozumí.

A pozor, nemíchat jedlé oleje s technickými. Motorový a technický olej je narozdíl od toho kuchyňského nebezpečným odpadem. Ale žádný strach, v aplikaci Kam s ním? najdete i tento typ oleje.

Tuková monstra v kanalizaci

Pokud stále ještě uvažujete o vylévání oleje do kanalizace, vyhledejte si, jak vypadá tzv. tukovec. Tukovec (anglicky fatberg) je hrouda ztuhlých olejů a tuků, na které se ve stokách nabalují další nečistoty. Taková hrouda tuku nejen, že strašidelně vypadá, ale může kanalizaci ucpat a způsobit problémy v celém městě. Jeden z největších tukovců byl nalezen v Londýně a se 130 tunami by se mohl měřit s plejtvákem obrovským.

Tuky a oleje ovšem nezacpávají jen obecní kanalizace, ale mohou vás potrápit i v domácnosti. Při ucpání trubek tukem často přichází na řadu chemie, která vypouští do životního prostředí další škodlivé látky.

Kde vytříděné tuky a oleje končí?

Jedlé oleje a tuky netřídíme jen tak nadarmo, jelikož i ony mohou najít další využití. Po odevzdání se pomocí zahřátí a filtrace pročistí a může z nich být vyroben metylester. Ten slouží jako přídavek pohonným hmotám. Recyklované oleje nacházejí využití i v řadě dalších odvětví, jako je chemický, gumárenský a dřevařský průmysl, kde představují ekologičtější náhražku ropných produktů.

Více informací:

Pokyny MŽP k nakládání s jedlými oleji a tuky

Jak vypadal londýnský tukovec

Využití recyklovaného oleje


Ilustrační obr: Olej na plátně :-)

Autorka: Kristýna Pavlíčková
Zdroj: www.KAMsNIM.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů