Sobota, 20. dubna 2024

Ústečtí středoškoláci vyhráli soutěž s návrhem zaměřeným na sucho

Ústečtí středoškoláci vyhráli soutěž s návrhem zaměřeným na sucho

Studenti z Gymnázia Jateční v Ústí nad Labem vyhráli osmý ročník soutěže Navrhni projekt s projektem Nová tvář Úštěckého potoka. Vítězný tým ve svém návrhu upozorňuje na aktuální problém sucha v krajině. Navrhl revitalizaci říčních toků tak, aby se voda v krajině zadržovala. V celostátním finále se utkalo osm týmů, soutěže se zúčastnilo více než 100 týmů středoškoláků z celé republiky. V tiskové zprávě o tom informoval Vilém Frček z ministerstva pro místní rozvoj.

Vítězný projekt porota ocenila za aktuálnost tématu i jeho odborné zpracování. "Mohl být bez větších problémů předložen ke skutečné realizaci," uvedl Frček.

Podle náměstkyně pro řízení sekce koordinace evropských fondů a mezinárodních vztahů Daniely Grabmüllerové se značná část finálových projektů dotýkala problémů životního řešení. "Ukazuje se, že toto téma je mezi mladými lidmi opravdu velice důležité," doplnila náměstkyně.

Na druhém místě se umístil projekt brněnských středoškoláků propagující elektromobilitu, na třetím místě pak projekt zaměřený na snížení oxidu uhličitého ve třídách. S tímto nápadem přišli studenti z Plzeňska.

Soutěž Navrhni projekt začala na začátku školního roku a mohly se jí zúčastnit až čtyřčlenné týmy středoškoláků za vedení jednoho pedagoga. Do finálového kola postoupily vždy dva týmy ze čtyř regionálních kol, která se v letošním roce, kvůli covidu-19, výjimečně konala bez osobní prezentace. Představení svých projektů si pak alespoň formou videokonference vyzkoušely týmy, které postoupily do celostátního kola.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů