Čtvrtek, 28. března 2024

Deště dosytily půdu do 40 centimetrů,hlouběji zůstává velké sucho

Deště dosytily půdu do 40 centimetrů,hlouběji zůstává velké sucho

Deště, které minulý týden zasáhly téměř celou republiku, výrazně dosytily půdu do hloubky 40 centimetrů a sucho v této vrstvě už panuje pouze v Karlovarském a Ústeckém kraji a v Jeseníkách. V hlubší vrstvě zůstává často velmi intenzivní sucho prakticky v celé republice. Při zprůměrování sucha na celý půdní profil do jednoho metru panují tři nejhorší stupně sucha na 15 procentech území. O týden dřív to bylo téměř čtyřikrát více, vyplývá z dnes aktualizované mapy na portálu InterSucho.

Zemědělské sucho ukazuje relativní nasycení půdy na daném území, porovnává se aktuální stav s průměrem za léta 1961 až 2010. Jelikož deště přišly po zhruba dvou až třech měsících, kdy pršelo minimálně, některé polní plodiny už deště nezachránily. Tam, kde rostliny přežily, deště výrazně pomohly. Na velké části území napršelo až několik nižších desítek milimetrů srážek.

Deště se víceméně vyhnuly oblastem, které zůstávají suchem zasažené nejvíc, tedy pásu Krušných hor a Podkrušnohoří a Jeseníkům. Extrémní sucho nadále nezmizelo na Třeboňsku. Sucho teď naopak vůbec není na 40 procentech území republiky.

Vyhlídky na další dny z hlediska zemědělského sucha nejsou příliš příznivé. Celý týden by měly být odpoledne teploty okolo 20 stupňů Celsia i nad nimi a pršet by mohlo až o víkendu. Předpověď týmu InterSucha, která vychází z dostupných předpovědních modelů, předpokládá, že v polovině příštího týdne sucho opět zasáhne až 90 procent území. "O doplnění podzemních vod nelze nyní ani uvažovat, ale i tak došlo k výraznému zlepšení," uvedli vědci na twittrovém účtu InterSucha.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů