Pátek, 29. března 2024

Svoz léků vyjde Prahu v příštích dvou letech na 3,86 milionu Kč

Svoz léků vyjde Prahu v příštích dvou letech na 3,86 milionu Kč

Sběr, svoz a likvidaci nepoužitelných léčiv z lékáren v Praze bude v následujících dvou letech obstarávat společnost Aquatest. Město za to zaplatí zhruba 3,86 milionu korun. Zakázku dnes schválili pražští radní. Město zakázku vypsalo na základě krajského plánu odpadového hospodaření a zákona o odpadech.

Současná smlouva na svoz léků s firmou Ecom CZ má skončit sice až letos 20. září, nicméně Praha již vyčerpala nasmlouvaný objem svozu léčiv. Z toho důvodu musela vypsat tendr, jehož výsledek dnes radní schválili. Nová firma začne zakázku plnit od nynějška.

Společnost Aquatest bude podle smlouvy provádět sběr a svoz nepoužitelných léčiv od občanů z lékáren na území Prahy. Následně je bude předávat k odborné likvidaci. Firma podle návrhu smlouvy sveze maximálně 366.000 kilogramů léčiv.

TIP: kam s prošlými léčivy poradí web a aplikace www.KAMsNIM.cz kde naleznete všechny lékárny v ČRvčetně jejich otevírací doby.

Léky jsou zákonem definovány jako nebezpečný odpad. Lékárny jsou od lidí povinné převzít nevyužitá léčiva. Náklady na odstranění, které tak vzniknou lékárně, hradí stát prostřednictvím krajského úřadu, v Praze tedy magistrátu hlavního města.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů