Úterý, 19. března 2024

Jediná plovoucí jaderná elektrárna na světě vstoupila do komerčního provozu

Jediná plovoucí jaderná elektrárna na světě vstoupila do komerčního provozu

Plovoucí jaderná elektrárna Akademik Lomonosov, která nemá ve světě obdoby, byla uvedena do komerčního provozu. Příslušné rozhodnutí vydal 22. května 2020 generální ředitel společnosti Koncern Rosenergoatom (provozovatel elektrárny a součást ruské korporace pro atomovou energii Rosatom).

,,Od dnešního dne můžeme považovat projekt na výstavbu plovoucí jaderné elektrárny ve městě Pevěk na Čukotce za úspěšně dokončený. Nyní se plnohodnotně stala jedenáctou komerčně provozovanou jadernou elektrárnou v Rusku a nejsevernější jadernou elektrárnou na světě," uvedl Andrej Petrov, generální ředitel Koncernu Rosenergoatom.

Rozhodnutí o zahájení komerčního provozu vycházelo z několika dokumentů, které potvrzují, že plovoucí elektrárna odpovídá projektové dokumentaci. To znamená, že splňuje všechny aktuální požadavky v oblasti ekologie, požární ochrany, hygieny, stavebních prací a dalších.

Připomeňme, že Akademik Lomonosov dodal první elektřinu do samostatné sítě Čaun-Bilibinského uzlu 19. prosince 2019. Uznávaný odborný žurnál Power Magazine to zařadil mezi šest nejzásadnějších událostí roku v jaderné energetice na světě.

Od připojení k síti už plovoucí jaderná elektrárna vyrobila 47,3 GWh elektřiny. V současnosti pokrývá 20 % spotřeby v Čaun-Bilibinském energetickém uzlu a v blízké budoucnosti, po uzavření Bilibinské jaderné elektrárny, se stane klíčovým energetickým zdrojem Čukotky.

Plovoucí jaderná elektrárna Akademik Lomonosov se skládá z pobřežní infrastruktury a samotného plovoucího dvojbloku s reaktory KLT-40S. V souhrnu mají oba reaktory elektrický výkon 70 MWe a tepelný 50 Gcal/h. Délka plavidla dosahuje 140 metrů, šířka 30 metrů a ponor 21 500 tun. Projektová doba provozu činí 40 let.

Na základě reaktorů KLT-40S byly vyvinuty reaktory RITM-200, které jsou kompaktnější a účinnější. Ty jsou nyní montovány do jaderných ledoborců třídy LK-60 (celkem 5 lodí) a s těmito malými reaktory Rosatom počítá i pro své malé suchozemské jaderné bloky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů