Úterý, 19. března 2024

Trávníky opět kvetou i v Českých Budějovicích

Trávníky opět kvetou i v Českých Budějovicích

Městské trávníky v Českých Budějovicích i letos krásně kvetou. K novému trendu extenzivnější péče se kromě magistrátu přidávají i firmy a soukromí majitelé pozemků.

Ztráta biologické rozmanitosti a klimatická změna postihují i česká města. Jednou z možností, jak těmto výzvám čelit, může být třeba změna péče o městské trávníky. V Českých Budějovicích vznikla předloni neformální skupina občanů, která si vytkla za cíl vyhledávat vhodné plochy a jednat s magistrátem o úpravách jejich sečení. První extenzivnější kvetoucí trávníky vznikly v Českých Budějovicích vloni.

,,Vyšší a kvetoucí trávníky plní ve městě mnoho důležitých funkcí. Za letního vedra a sucha brání nadměrnému vysoušení půdy, v létě zmírňují městské klima, zachycují prach nebo poskytují útočiště řadě živočišných druhů. Po loňských zkušenostech můžeme také říci, že spoustě lidí se ostrůvky kvetoucích trávníků i líbí," říká Lenka Štěrbová, která se v Ústavu výzkumu globální změny AV ČR věnuje lučním ekosystémům a tématu ekosystémových služeb.

Vědci i ochránci přírody stále častěji upozorňují na ztrátu biologické rozmanitosti. Jedním z velkých témat se v poslední době stává také úbytek hmyzu, např. samotářských včel nebo motýlů. K jejich ochraně přitom může přispět úplně každý.

,,Právě městské nebo zahradní trávníky jsou pro podporu hmyzu ideální příležitostí. Loňské zkušenosti z budějovických trávníků potvrzují, že včely, čmeláci, motýli nebo saranče reagují na změny v péči o trávníky a velice rychle takové plochy osídlují. Vyšší a kvetoucí trávník jim poskytuje potravu nebo úkryt," vysvětluje Jiří Řehounek, který se ochranou hmyzu dlouhodobě zabývá v Calle.

,,Přestože podobné postupy v péči o městské trávníky realizuje stále více měst a obcí, je třeba poděkovat magistrátu za ochotu a vstřícnost v jednání. Rádi bychom také vyzdvihli mnohé soukromé majitele zahrad nebo firemních pozemků, kteří o ně pečují s ohledem na rostliny a živočichy," podotýká Jiří Řehounek. Příkladem může být Výstaviště České Budějovice, které letos rozsáhlé trávníky před vstupní bránou seče mozaikově, tak aby zde neustále něco kvetlo.

Neformální skupina občanů, která prosazuje změnu péče o městské trávníky, vytvořila také Facebookový profil ,,Rozkvetlé trávníky v ČB", kde jsou zveřejňovány aktuality a zajímavosti z českobudějovických trávníků.

Další informace k tématu:

Nový Facebookový profil Rozkvetlé trávníky v ČB:

https://www.facebook.com/chcememotyly/?hc_ref=ARQTH_mu0gW-C9j0Fnsl6RQEnQv25gf5kti_As0MLDlIWwz5KW2sqbj8wQ-Ffaf-urA&fref=nf&__tn__=kC-R

Webová stránka Příroda ve městě: calla.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů