Úterý, 19. března 2024

Řím se potýká se záplavou ochranných pomůcek vyhozených na ulici

Řím se potýká se záplavou ochranných pomůcek vyhozených na ulici

Itálie se potýká se záplavou milionů použitých roušek, respirátorů, gumových rukavic, láhví s dezinfekcí a dalších prostředků chránících proti nákaze koronavirem. Obzvláště citelný je tento problém v Římě, jehož radnice se rozhodla dávat pokutu ve výši 500 eur (16.600 korun) těm, kteří ochranné pomůcky odhodí na ulici. S odvoláním na starostku metropole Virginii Raggiovou o tom informovala agentura APA.

Starostka reagovala na stížnosti firmy zajišťující svoz odpadu, která upozorňovala na vzrůstající množství obyvatel hlavního města, kteří se odpadu souvisejícího s epidemií zbavují jednoduše jeho vyhozením na ulici. "Takové chování musí být potrestáno," řekla Raggiová.

TIP: Jak správně nakládat s použitými rouškam u nás poradí aplikace www.KAMsNIM.cz

Světový fond na ochranu přírody (WWF) vyjádřil obavu, že pokud se řádně nezlikviduje jen 11 procent použitých roušek, skončí jich v moři, řekách nebo na plážích deset milionu kusů. Ohroženy jsou podle něj především ryby a želvy ve Středozemním moři.

Pro Itálii, jejíž mnohá města už před epidemií dlouhodobě zápasila se záplavou odpadků v ulicích a s nefunkčním systémem svozu odpadu, je řádná likvidace ochranných pomůcek dodatečnou zátěží.

Ekologické sdružení Legambiente zahájilo spolu s farmaceutickou firmou Federfarma iniciativu, která má Italy přimět nepotřebné ochranné pomůcky správně třídit a vyhazovat.

Redakčně upraveno

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů