Úterý, 19. března 2024

Policie na hranicích zadržela kamiony s ilegálním odpadem

Policie na hranicích zadržela kamiony s ilegálním odpadem

Jihočeští policisté v minulých dnech zadrželi na hraničních přechodech s Rakouskem několik kamionů, které převážely do republiky ilegální komunální odpad. Podle nich náklad mířil na černé skládky v Česku. ČTK to dnes řekl policejní mluvčí Milan Bajcura. Údajně šlo o odpad z jižní Evropy, především z Itálie. Případy teď řeší celníci a inspektorát životního prostředí.

"Stalo se to na několika přechodech jihočeského kraje. Byli zastaveni řidiči nákladních vozidel, kteří deklarovali, že ze zahraničí přivážejí roztříděný plastový odpad. Ale po kontrole nákladu jsme zjistili, že přiváží komunální odpad," uvedl Bajcura.

Podle něj šlo o směs plastů, dřeva, papíru, textilu a jiného segmentu. Navíc část převáženého materiálu byla už ve fázi rozkladu a v kapalném stavu. "Z pohledu policie se jedná o to, že (dopravci) zkoušejí trasy, kudy dostat nelegální odpad z jejich země do jiných států Evropské unie," řekl.

Bajcura uvedl, že z podobného materiálu pak často vznikají černé skládky v územním katastru jihočeských obcí. Podobná ekologická zátěž byla například před časem v Hůrách na Českobudějovicku. Na ploše přibližně jednoho hektaru se tam nashromáždilo asi 6300 tun odpadu. Skládku v Hůrách provozovala firma dovážející materiál hlavně z Německa. Po roztřídění jej chtěla distribuovat dál, ale v roce 2007 objekt opustila. Společnost pak zkrachovala. V srpnu 2015 nahromaděný odpad, který dosahoval výšky několika metrů, někdo zapálil. Hasiči požár likvidovali několik dní. Odstranění skládky v roce 2016 stálo osm milionů korun.

Marek Bílek

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů