Úterý, 19. března 2024

V pražské zoo budou k vidění tasmánští čerti

V pražské zoo budou k vidění tasmánští čerti

Pražská zoologická zahrada otevírá v sobotu 30. května expozici australské a tasmánské fauny. Expozice nazvaná Darwinův kráter představí dvacítku druhů zvířat z Austrálie. Jedněmi z obyvatel budou i draví vačnatci ďábli medvědovití. Zoo je získala přímo z Tasmánie. Novinářům to dnes řekl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

"Expoziční celek je jedinečný v tom, že představuje australská a zejména tasmánská zvířata v čele s ďábly medvědovitými. Navíc jsme druhou zoo v Evropě, která ďábly medvědovité získala přímo z Tasmánie," řekl Bobek. Zoo Praha byla podle svého ředitele vybrána v roce 2016 za jednu z institucí, které by se měly podílet na záchranném programu ohroženého druhu takzvaných tasmánských čertů, tedy ďáblů medvědovitých. Získala tři samice a jednoho samce.

Dalšími obyvateli nové expozice budou například tři druhy tasmánských klokanů. Návštěvníci se tak mohou těšit na klokany obrovské, rudokrké či klokánky krysí. Zájemci navíc budou moci vstoupit přímo do výběhu klokanů. K vidění budou i ježurové, zástupci stromových i jedovatých pozemních hadů a asi desítka ptačích druhů typických pro australskou oblast.

Pro expozici australských druhů byla vybrána lokalita mezi plánovaným Rákosovým pavilonem, Ostrovem lemurů a Rezervací Bororo. Rozloha Darwinova kráteru je podle ředitele 4600 metrů čtverečních. Výstavba stála 78 milionů korun. Nový expoziční celek měl být podle Bobka původně otevřen 28. března. Termín se posunul kvůli nucenému uzavření zoo.

Podle primátorova náměstka Petra Hlubučka (STAN) činí výpadek ze vstupného do zoo asi 50 milionů korun. "Ačkoliv výpadkem příjmů, přibližně ve výši 12 miliard, bude zasažena i samotná Praha, je nám jasné, že v rozpočtu hlavního města budeme muset najít dostatek prostředků na to, abychom zoologické zahradě výpadek příjmů dofinancovali," uvedl náměstek.

Zoo musela být zavřená kvůli pandemii nového koronaviru 45 dní. Zahrada se kvůli bezpečnostním opatřením proti nemoci covid-19 uzavřela veřejnosti 13. března. Částečně otevřená je od pondělí 27. dubna, v pondělí 25. května se pro návštěvníky otevřely i vnitřní prostory.

Zoologická zahrada v Troji se lidem poprvé otevřela 28. září 1931. Loni do ní zavítalo 1,456.526 návštěvníků. O více než 8000 lidí tak padl její dosavadní rekord z roku 2016. Chová přes 670 druhů zvířat. Patří k nejnavštěvovanějším místům v Praze.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů