Čtvrtek, 28. března 2024

Studie: Lidé loni zničili 11,9 milionu hektarů tropického lesa

Studie: Lidé loni zničili 11,9 milionu hektarů tropického lesa

V loňském roce se na světě vykácelo nebo vypálilo 11,9 milionu hektarů tropického lesa. Vyplývá to ze studie, kterou zveřejnila organizace Global Forest Watch (GFW). Rok 2019 tak byl co do odlesňování podle ní třetí nejhorší od počátku nového tisíciletí.

Z celkové rozlohy vykáceného či vypáleného tropického lesa tvořil 3,8 milionu hektarů nedotčený prales, který je důležitý pro biodiverzitu na planetě. Zbytek činil les druhotný, který vzniká přirozenou obnovou či zalesněním. Podle GFW tak loni zmizela každých šest vteřin část nedotčeného pralesa o velikosti fotbalového hřiště.

Horší situace než loni byla v oblasti ničení nedotčených pralesů od počátku tisíciletí jen v letech 2016 a 2017, uvádí studie.

Obzvlášť špatná byla podle GFW situace loni v Brazílii, kde nenávratně zmizelo 1,4 milionu hektarů pralesa, a dále v Kongu (475.000 hektarů), Indonésii (324.000 hektarů) a Bolívii (290.000 hektarů).

Slibné jsou podle GFW naopak zprávy ze západní Afriky. Například Ghana či Pobřeží slonoviny snížily loni ve srovnání s rokem 2018 úbytek původního pralesa o padesát procent.

Organizace Global Forest Watch zároveň varovala, že by pandemie covidu-19 mohla mít negativní vliv i na další odlesňování. Podle její zástupkyně Mikaely Weisseové by se totiž vlády mohly v rámci úsilí o hospodářskou obnovu po pandemii pokusit oslabit zákony na ochranu životního prostředí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů