Čtvrtek, 28. března 2024

Za nerespektování zákonných povinností uložili inspektoři ČIŽP pokutu 330 tisíc korun

Za nerespektování zákonných povinností uložili inspektoři ČIŽP pokutu 330 tisíc korun

Inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Olomouci uložili společnosti CARMAN, a. s., která je v Uničově provozovatelem zdrojů znečišťování ovzduší spalování pevných paliv a zpracování dřeva pokutu 330 tisíc korun. Firma nerespektovala povinnosti vyplývající ze zákona o ochraně ovzduší.

Uvedená firma se v provozovně Uničov zabývá převážně zpracováním listnatého dřeva a výrobou tepla spalováním biomasy v kotlích pro vlastní využití. Na zdroji spalování paliv má stanovenu povinnost provádět každoročně jednorázové měření emisí. ,,V roce 2018 ji ale nesplnila a v roce 2019 prokázalo měření překročení emisního limitu pro tuhé znečišťující látky více než dvojnásobně. Pro zdroj zpracování dřeva také nezajistila jednorázové měření emisí v intervalu jednou za tři roky. Pro oba zdroje pak společnost ve třech po sobě jdoucích hlášeních uvedla v rámci Souhrnné provozní evidence nepravdivé údaje," řekl Radek Pallós, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Olomouci.

Přitěžující okolností při stanovení výše pokuty bylo, že v případě spalovacího zdroje společnost nepodnikla technické nebo organizační opatření směřující ke splnění zpřísněných emisních limitů platných od roku 2018. Přitom na základě předcházejících výsledků měření emisí bylo zřejmé, že zdroj zpřísněné emisní limity nesplní.

,,Došlo k porušení jedné ze základních zákonných povinností provozovatelů stacionárních zdrojů, jejíž dopad, tedy následek, může mít vliv na zhoršení kvality ovzduší a v důsledku toho na stav životního prostředí a zdraví obyvatel," uvedl Pallós.

Společnost CARMAN, a. s. se proti rozhodnutí ČIŽP neodvolala a pokuta 330 tisíc korun nabyla 6. 3. 2020 právní moci.

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů