Pátek, 19. dubna 2024

V Libereckém kraji třídí odpady nejlépe v horských střediscích

V Libereckém kraji třídí odpady nejlépe v horských střediscích

V Libereckém kraji třídí odpady nejlépe lidé v horských střediscích. V 15. ročníku soutěže Zlatá popelnice zvítězily Albrechtice v Jizerských horách a krkonošská města Jablonec nad Jizerou a Rokytnice nad Jizerou. ČTK o tom dnes informoval mluvčí Libereckého kraje Jan Mikulička. Nově se letos soutěžilo ve třech kategoriích - obce do 500 obyvatel, do 2000 obyvatel a nad 2000 obyvatel.

"Druhou novinkou je ocenění vybrané obce z každého okresu za přínosný počin na poli odpadového hospodářství, který přispěl ke zkvalitnění systému tříděného sběru," doplnil krajský radní pro životní prostředí Jiří Löffelmann (Starostové pro Liberecký kraj). Tato ocenění si odnesly Stvolínky na Českolipsku, Vlastiboř na Jablonecku, Hlavice na Liberecku a Kacanovy na Semilsku.

V loňském roce vytřídil v průměru každý obyvatel Libereckého kraje 49,4 kilogramu papíru, plastů, skla a nápojových kartonů, což je pod celostátním průměrem. Ten loni vzrostl o více než dva kilogramy na 51,3 kg. Výrazně nadprůměrný je kraj v třídění kovů, kterého se v přepočtu na obyvatele vytřídilo 23,6 kilogramu. Celostátní průměr je 13,9 kg.

V Libereckém kraji mají obyvatelé k dispozici téměř 12.300 veřejně dostupných barevných kontejnerů a menších nádob na třídění odpadů umístěných přímo u domů. Loni přibylo díky společnému projektu Libereckého kraje a společnosti EKO-KOM dalších 259 nádob v hodnotě téměř 1,8 milionu korun. Jedno průměrné, veřejně přístupné kontejnerové stanoviště slouží pro 132 obyvatel.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů