Úterý, 23. dubna 2024

Od čtvrtka bude kometa Neowise nad obzorem po celou noc

Od čtvrtka bude kometa Neowise nad obzorem po celou noc

Od 9. července nastanou nejlepší podmínky pro pozorování komety Neowise. Nad obzorem zůstane po celou noc, lidé by ji mohli pouhýma očima vidět až do poloviny srpna. Neowise patří podle astronomů k nejjasnějším kometám za posledních 13 let.

V druhé polovině týdne bude také kometu už méně rušit Měsíc. Lidé ji od čtvrtka spatří nízko nad severním obzorem zhruba od 22:30. Během července pak vystoupá výše nad obzor.

Kometa byla dosud viditelná jen velmi brzy ráno, přesto už vznikla řada jejích snímků. A to i za doprovodu nočních svítících oblak, která se objevují v týdnech kolem slunovratu. Podle astronoma Petra Horálka při vyhlížení komety lidem pomůže i on-line planetárium.

Vědci kometu objevili kosmickým dalekohledem NEOWISE 27. března letošního roku. Zdráhali se ale očekávat větší podívanou. Vývoj několika nadějných komet, například C/2019 Y4 (ATLAS), která se na jaře rozpadla, byl totiž zklamáním.

Astronomové v minulých dnech srovnávali jasnost Neowise s kometami C/2011 W3 (Lovejoy) a C/2006 P1 McNaught. Ta byla byla podle nich na denní obloze ještě jasnější.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů