Čtvrtek, 25. dubna 2024

Italský ledovec růžoví - a to není dobrá zpráva

Italský ledovec růžoví - a to není dobrá zpráva

Ledovec Presena v severní Itálii se kvůli přítomnosti řas barví do růžova. A to není dobrá zpráva, protože kvůli svému zbarvení bude rychleji tát, varoval vědec, který tento jev zkoumá.

"Melounový sníh", jak je tento fenomén někdy nazýván, je v Alpách na jaře a v létě dost běžný. Ale v letošním roce je výraznější, řekl CNN vědec Biagio Di Mauro z Ústavu polárních věd italské Národní výzkumné rady.

Letos na jaře a začátkem léta bylo v oblasti málo sněhu a vysoké teploty, což vytvořilo dokonalé podmínky pro růst řas, uvedl Di Mauro. Za růžovou barvu je podle něj zodpovědná pláštěnka druhu Chlamydomonas nivalis.

Růst sněžných řas jsou pro zdraví ledovců špatnou zprávou, protože tmavší sníh pohlcuje více tepla, a tudíž se rychleji rozpouští. Di Mauro má v plánu v letošním roce prozkoumat koncentraci řas a zmapovat jejich růst s pomocí satelitních údajů.

Di Mauro dříve zkoumal ledovec Morteratsch ve Švýcarsku, který kvůli řase Ancylonema nordenskioeldii zfialověl. Tato řasa se také objevila v jihozápadní části Grónska, v Andách a Himálaji.

Ledovce po celém světě kvůli klimatickým změnám tají. V říjnu 2019 vědci oznámili, že během posledních pěti let se ledovce ve Švýcarsku zmenšily o deset procent, což je tempo, jaké nebylo nikdy za více než století sledování zaznamenáno.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů