zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Borůvková sezóna vrcholí - zepár receptů pro inspiraci

01.08.2020
Biopotraviny
Zdraví
Borůvková sezóna vrcholí - zepár receptů pro inspiraci

Kompot z lesních borůvek

Co potřebujete:

1 litr lesních českých borůvek, 1 litr vody, 1 lžička Kyseliny citrónové Labeta, 300 g krupicového cukru, 150 g BIO Třtinového želírovacího cukru Labeta

Postup:

Borůvky důkladně proberte od lístečků, properte vlažnou vodou a nechte okapat. V hrnci připravte nálev na kompot z litru vody, obou cukrů i kyseliny citrónové. Začněte zahřívat a mícháním rozpusťte všechen cukr v nálevu. Do tekutiny přidejte borůvky a 5 minut společně povařte. Připravte si na hluboký plech na pečení plínky nebo čistou utěrku a nalijte na ně pár centimetrů vody. Troubu rozehřejte na 100 °C. Nyní plňte kompot do čistých sklenic - pro jistotu je můžete před plněním ještě sterilizovat rumem, kterým je vypláchnete. Do sklenice naklaďte cca 2/3 borůvek a dolijte nálevem. Pevně skleničky zavíčkujte, postavte je dnem vzhůru na plech a sterilujte při snížené teplotě 85 °C asi 15 minut. Pak už jen nechte kompot vychladnout a mírně ho protřepte před uložením do temna a chladu.

Džem z borůvek, josty a rybízu

Potřebujete:

250 g lesních borůvek, 700 g černého rybízu nebo josty, 500 g červeného a bílého rybízu, 1 svazek čerstvé meduňky, 1 sáček Ovocného pektinu Labeta, 1 kg krupicového cukru, 1 lžička Kyseliny citrónové Labeta
Postup:

Natrhané a od stopek a korunek očištěné ovoce vložíme do dostatečně velkého hrnce, ideálně se silným dnem. Přímo na ovoce nasypeme 3/4 dávky cukru promíchaného s pektinem a kyselinou citronovou. Do hrnce s ovocem ponoříme svazek meduňky. Tyto druhy drobného ovoce stačí vařit asi deset minut, záleží především na obsahu vody. Po pěti minutách vyjměte bylinky a pokud máte rádi džem jemný, rozmixujte. Džem ochutnejte a podle chuti doslaďte cukrem nebo čerstvě vymačkanou citrusovou šťávou. Pokud nemáte rádi zrníčka, horký džem přepasírujte. Poté ihned plňte do umytých nahřátých sklenic, zavíčkujte, otočte víčkem dolů, přikryjte utěrkou a nechte hodinu "chladnout". Pak už stačí jen skleničky s džemem označit a uložit v chladu a temnu.


Borůvkovo-levandulový sirup

Co potřebujete:

0,5 l borůvek, 300 g Třtinového želírovacího cukru Labeta, 0,5 lžičky Kyseliny citrónové Labeta, pár stonků levandule, půlka citrónu, případně voda na doředění.

Postup:

Den předem prosypeme borůvky želírovacím cukrem a pořádně rozmačkáme, aby pustily šťávu. V tuto chvíli rovnou přidáme kyselinu citronovou a vše, čím chceme sirup dochutit a necháme přes noc odležet v chladu. Želírovací cukr zajistí, že sirup z něj bude krásně hustý. Druhý den směs pořádně přecedíme, doředíme vodou dle svých preferencí a chuti, svaříme a plníme do sterilizovaných lahviček. Hrdla i víčka otřeme alkoholem, uzavřeme, a obrátíme dnem vzhůru až do vychladnutí. Tímto univerzálním receptem lze zužitkovat téměř jakékoli ovoce. Větší kusy jen místo rozmačkání nadrtíme tyčovým mixérem.


Višňový džem s borůvkami a rybízem

Co potřebujete:

600 g višní, 300 g borůvek, 150 g červeného rybízu, 1000 g cukru, 1,5 balíčku Ovocného pektinu Labeta

Postup:

Nejprve ovoce omyjeme pod slabým proudem vody. Višně vypeckujeme, kuličky rybízu obereme ze stopek a vše smícháme s borůvkami. Směs ovoce rozmixujeme a propasírujeme přes síto, abychom se zbavili slupek a drobných peciček. Cukr promícháme s ovocným pektinem a vsypeme do propasírovaného ovoce. Důkladně promícháme, za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme asi 3-5 minut. Hotový džem lijeme do čistých skleniček, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. Džem skladujeme nejlépe na suchém, temném a chladném místě.

Naše tipy

o jsou-li višně moc kyselé, můžeme během vaření džem přisladit

o džem bude výborný i s jinou odrůdou višní, třeba s navinule sladkými sladkovišněmi

Letní koláč s džemem a borůvkami

Co potřebujete:
30 g mandlové mouky, 60 g kokosové mouky, 110 g hladké špaldové mouky, 20 g kvalitního třtinového cukru, 1 čajové lžičky Kypřicího prášku do pečiva Labeta, 70 g bílého jogurtu (nebo zakysané smetany/ tvarohu/ creme fraiche), 2 vejce od šťastných slepiček, 150 g rozpuštěného másla, 30 g džemu dle chuti, 300 g zralého letního ovoce - např. sladkých borůvek (může být i mražené)

Postup:

Troubu dejte předehřát na 170 °C. Ve velké hluboké míse smíchejte suché složky - ořechové i klasické mouky v celkové hmotnosti 200 g (podle přesného složení se muže gramáž lehce lišit). Přidejte také kypřidlo a cukr. Rozpusťte v rendlíku máslo ať je vlažné. Doprostřed mísy vklepněte vejce, přidejte zchladlé rozpuštěné máslo, jogurt a umíchejte hladké těsto, chcete konzistenci nelepivého ne úplně tekutého skupenství tak, aby se dal prsty vytvarovat okraj v koláčové formě. Vymažte a vysypte keramickou formu na koláč (průměr 24 cm). Vyklopte těsto a prsty rovnoměrně vtlačte do formy, rovnou plochu pomažte džemem. Zasypte ovocem do roviny a dejte péct, můžete navíc zdobit plátky mandlí. Pečte 40 minut, pak zkontrolujte, že je střed propečený a vyjměte. Pokud jste použili mražené ovoce, bude teď částečně tekuté ale to nevadí, po vychladnutí směs ztuhne). Koláč je vláčný, jedinečný je skvělý vychlazený z lednice.

Další inspirace na domácí želírování najdete zde: www.labeta.cz/recepty/zavarovani

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
23
10. 2020
23.10.2020 - Veletrh, výstava
555-666-0606
23
10. 2020
23.10.2020 - Veletrh, výstava
555-666-0606
23
10. 2020
23.10.2020 - Veletrh, výstava
555-666-0606
23
10. 2020
23.10.2020 - Veletrh, výstava
555-666-0606
23
10. 2020
23.10.2020 - Veletrh, výstava
555-666-0606
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí