Čtvrtek, 28. března 2024

Představení finalistů letošního Energy Globe - kategorie produkt

Představení finalistů letošního Energy Globe - kategorie produkt

Přírodní opalovací kosmetika

Předkladatel: AMAZINC! s.r.o.

Za vznikem projektu Amazinc! stála myšlenka vytvořit moderní opalovací kosmetiku, která respektuje životní prostředí a zároveň účinně chrání před vlivy počasí. Všechny produkty této značky se skládají pouze z přírodních látek bez použití ropných a jiných syntetických složek, které běžně užívaná kosmetika obsahuje. Ekologický je navíc nejen obsah všech produktů, ale i jejich plně recyklovatelný obal.

Naše pokožka bývá vystavena různým klimatickým podmínkám jak v každodenním životě, tak i při sportu či odpočinku, kdy ochranu potřebuje ještě více. Většina běžně užívané kosmetiky ovšem obsahuje syntetické látky, které mají negativní dopad nejen na jejího uživatele, ale i na životní prostředí. Ve výrobcích Amazinc! žádné z nich nenajdete.

Zakladatelé společnosti se rozhodli vyrobit přírodní opalovací kosmetiku, jež bude šetrná k pleti i k životnímu prostředí. Jako ochranu před UV zářením používají minerální látky, jejichž účinek posiluje směs olejů a UV absorbentů. Tyto fyzikální UV filtry vytvářejí ochranný štít přímo na pokožce. Na rozdíl od jiné kosmetiky nedochází k interakci s lidským organismem (přechod do krve) ani s dalšími organismy či biotopy. Klasické opalovací přípravky uvolní do vody ročně až 14 000 tun chemických UV filtrů. Amazinc! oproti tomu žádný.

Produktová řada Amazinc! Skincare byla vyvinuta pro potřeby surfařů a snowboardistů, takže pokožku spolehlivě ochrání i před extrémními vlivy počasí, jako jsou slunce, vítr, voda a mráz. Výhodou produktů je rovněž jejich atraktivní designový obal vyrobený ze dřeva, kovu a kartonového papíru, díky čemuž je plně recyklovatelný.

Amazinc! nezůstal jen u opalovací kosmetiky, ale o svých produktech uvažuje jako o ucelené řadě poskytující péči o lidskou pokožku od mytí až po její regeneraci. Cílem tvůrců není pouze ČR, ale i další země, neboť rádi podporují myšlenku ekologické zodpovědnosti a zerowaste ze široka.

V čem je projekt výjimečný?

  • Přírodní opalovací kosmetika vyrobená bez ropných a syntetických složek.
  • Produkty jsou snadno biologicky odbouratelné a mají co nejnižší uhlíkovou stopu.
  • Účinná ochrana pokožky i před extrémními vlivy počasí.
  • Filozofie na 100 % respektující životní prostředí od složení výrobků přes plně recyklovatelný obal a až po šíření osvěty v této oblasti.

Celorepubliková síť opravářů a servisů

Předkladatel: Opravárna s.r.o.

Projekt Opravárna je momentálně největší opravárenskou sítí v České republice. Aktuálně sdružuje 1 630 opravářů a servisů. Ti dokážou zákazníkovi pomoci třeba s prasklým displejem na mobilu, rozbitým vysavačem, ale také s renovací nábytku. Svou činností Opravárna přispívá k naplnění cílů evropského programu Green Deal, který by měl zajistit přechod na udržitelnější a ekologičtější hospodářství.

Většina zboží je v dnešní době vyrobena tak, aby se po uplynutí záruční lhůty rozbila. Zákazník je proto nucen ke koupi nového zboží místo jeho možné opravy. Opravováním výrobků se ovšem zamezuje vzniku dalšího odpadu, čímž dochází k redukci lokálního znečištění i emisí skleníkových plynů.

Opravárna funguje prostřednictvím přehledného webu na adrese www.opravarna.cz. Zájemci stačí na něm založit poptávku a uhradit drobnou částku, aby systém následně oslovil servisy a opraváře v okolí, kteří mohou opravu uskutečnit. Poptávka je platná po dobu jednoho měsíce, kdy může zákazník nabídky porovnávat, kontaktovat vybraného dodavatele služby a následně mu rovněž udělit hodnocení. Výrobek k opravě pak může být předán přímo vybranému opraváři. Dále lze využít i sběrného místa nebo (u některých typů zboží) svozu z domova.

Od začátku svého působení Opravárna přijala asi 5 400 zakázek, přičemž se podařilo opravit více než polovinu, tedy asi 3 000 výrobků a spotřebičů, které dostaly ,,druhou šanci" a nemusely skončit na skládce. Lidé služeb Opravárny nejčastěji využívají pro správku mobilních telefonů a notebooků (40 %), drobného elektra (30 %) a bílého elektra (20 %). Zbytek zakázek se pak týká především opravy hraček a oblečení.

V čem je projekt výjimečný?

  • Největší síť sdružující opraváře a servisy v České republice.
  • Jednoduchý způsob propojení zákazníka s dodavatelem opravárenské služby.
  • Projekt šíří osvětu v oblasti nákupních návyků díky jasnému sdělení: lepší je věc opravit než ji vyhodit.
  • Svou činností Opravárna přispívá k udržitelnému rozvoji a k ochraně životního prostředí.
  • Náplň činnosti Opravárny je v souladu s Green Deal Evropské unie.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů