Sobota, 20. dubna 2024

Představení finalistů letošního Energy Globe - kategorie čistý vzduch

Představení finalistů letošního Energy Globe - kategorie čistý vzduch

Podpora zelených střech v Brně

Předkladatel: Statutární město Brno

Zelené střechy mají pozitivní vliv na lokální klima ve městech, pomáhají zadržovat vodu a také přispívají k čistšímu ovzduší. V Brně se proto snaží majitele domů motivovat k jejich stavbě. Město v roce 2019 spustilo dotační program na vytváření zelených střech, který loni podpořil 105 projektů.

Mnoho evropských měst si uvědomuje důležitost zelených střech pro čistotu ovzduší i kvalitu života ve městech a jejich výstavbu podporuje. V souladu s tímto trendem spustilo Brno jako jediné město v Česku dotační program, který pomáhá soukromým stavebníkům zelené střechy na jejich domech realizovat. Program, na který město vyčlenilo v posledních dvou letech vždy 19 milionů korun, využilo loni 105 zájemců a na území města tak vzniklo 22 nových zelených střech. Letos bylo uděleno dalších 14 příslibů a dokončit se podařilo 26 projektů.

Podpora stavby vegetačních střech umožní zvýšit plochu zeleně na území města. Střechy s vegetací lépe zadržují vodu a přispívají tak ke snižování dopadů sucha, s nímž se celá Česká republika v posledních letech potýká. Důležitá je i role zelených střech ve snižování prašnosti. Čím více zelených střech se ve městě postaví, tím lépe se bude jeho obyvatelů dýchat.

Statutární město Brno v roce 2019 přijalo Akční plán udržitelné energetiky a klimatu (SECAP), ve kterém se zavázalo k realizaci opatření účinných v boji proti změnám klimatu a rovněž ke snížení produkce CO2. Dotační program na podporu vytváření zelených střech je jedním z mnoha střípků zapadajících do mozaiky tohoto ambiciózního plánu. Zelené střechy totiž kromě jiných pozitivních dopadů také zlepšují izolační vlastnosti budov, čímž snižují jejich energetickou náročnost.

V čem je projekt výjimečný?

  • Jediný projekt městské podpory pro stavebníky zelených střech v ČR.
  • Rozvoj výstavby potřebných zelených střech na území města.
  • Pozitivní vliv na čistotu ovzduší a mikroklima ve městě.
  • Vliv na snižování emisí CO2 a snižování dopadů klimatických změn.

Ekologický zdroj energie v Plané nad Lužnicí

Předkladatel: C-Energy Planá s.r.o.

Moderní energetický zdroj nahradil ve městě Planá nad Lužnicí původní teplárnu. Na tuzemské poměry unikátní technologie umožňuje s vysokou účinností vyrábět elektřinu a teplo, navíc je doplněna o solární elektrárnu a baterii o výkonu 4 MW. Výsledné ekologické řešení výrazně zlepšilo kvalitu ovzduší v okolí. Škodlivé emise se podařilo snížit až o 90 %. Zdroj navíc nahrazuje v poskytování služeb výkonové rovnováhy tradiční uhelné elektrárny, které jsou významnými producenty emisí do ovzduší.

Společnost C-Energy od roku 2014 postupně modernizuje původně čistě uhelný energetický zdroj v Plané nad Lužnicí a také všechny rozvody tepla v rámci rozsáhlé sítě centrálního zásobování teplem v dané oblasti. Díky využití zemního plynu v kombinované výrobě elektřiny a tepla se podařilo výrazně snížit emise oxidů síry, oxidů dusíku a polétavého prachu o 80-90 %.

Technologie obsahuje celkem šest kogeneračních jednotek výrobce Rolls-Royce. Dvě jednotky s výkonem 11,5 MWe byly instalovány letos a jedná se o vůbec první instalaci nejmodernějšího a největšího plynového motoru této značky. Instalované plynové kogenerační jednotky jsou svým výkonem i počtem zdaleka největším energetickým zdrojem tohoto typu v České republice.

Kogenerační jednotky doplňuje bateriové úložiště elektřiny o výkonu 4 MW a kapacitě 2,5 MWh a fotovoltaická elektrárna. Díky tomu slouží energetický zdroj v Plané také jako zařízení pro poskytování služeb výkonové rovnováhy - tedy udržování souladu mezi výrobou a spotřebou elektřiny v Česku. Z hlediska širokého spektra poskytovaných služeb je projekt energetického zdroje v Plané nad Lužnicí unikátní nejen v českém, ale i v evropském měřítku.

V čem je projekt výjimečný?

  • Moderní technologie kombinované výroby elektřiny a tepla.
  • Součástí technologie je v době svého vzniku největší baterie pro ukládání elektřiny v ČR.
  • Projekt poskytuje služby výkonové rovnováhy.
  • Unikátní instalace nejmodernějších kogeneračních jednotek Rolls-Royce.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů