Pátek, 29. března 2024

V Plzeňském kraji nejlépe třídí odpad Srní, Černíkov a Ž. Ruda

V Plzeňském kraji nejlépe třídí odpad Srní, Černíkov a Ž. Ruda

Vítězi soutěže v třídění odpadu v Plzeňském kraji jsou za loňský rok obce z Klatovska. V kategoriích podle počtu obyvatel zvítězila obec Srní a město Železná Ruda na Šumavě a obec Černíkov. Železná Ruda obhájila prvenství, které si v kategorii obcí nad 1000 obyvatel drží už šestým rokem. Soutěže My už třídit umíme!, kterou pořádají Plzeňský kraj, obalová společnost EKO-KOM a Regionální rozvojová agentura, se zúčastnilo 489 z 501 obcí kraje. Vyhlášení cen se konalo dnes v Muzeu jižního Plzeňska v Blovicích.

Šumavské obce v soutěži pravidelně obsazují čelní místa. Díky velkému množství turistů se jim zvyšuje podíl roztříděného odpadu na počet obyvatel. Obce ale na svoz zvýšeného množství odpadu doplácejí. Peníze vybírají jen od svých trvalých obyvatel, zejména letos bylo všude obrovské množství turistů.

Například Modrava s 78 trvalými obyvateli, která se umístila hned za Srním, má podle starosta Antonína Schuberta čtyři stanoviště na tříděný odpad. Letos v létě musel kvůli náporu turistů vyvážet tříděný i netříděný odpad mnohem častěji. Podobně je na tom Srní. Kontejnery na tříděný opad jsou rychle plné, podle starosty Václava Veselého je často využívají i penziony a ubytovací zařízení, které by si měly nádoby na odpad a jeho svoz zajistit samy. Železná Ruda má ve městě a ve svých částech Alžbětín, Špičák, Pancíř, Brčálník a Hojsova Stráž rozmístěno 41 stanovišť na tříděný odpad, včetně stanovišť na komunální odpad je to zhruba stovka míst, řekl ČTK starosta Filip Smola. I Železná Ruda se potýká s velkými náklady na odvoz odpadu, zejména v letní a zimní sezoně. "U nás žije 1629 trvalých obyvatel, ale mám informace, že například o Silvestru bylo na našem území až přes 40.000 turistů," řekl Smola.

Zatímco před patnácti lety, kdy krajská soutěž v třídění odpadů začínala, vytřídil každý obyvatel kraje za rok průměrně 32 kilogramů papíru, skla, plastů a nápojového kartonu, loni to bylo 51,7 kilogramu, což je zhruba celorepublikový průměr. Kraj byl loni nejlepší v ČR ve výtěžnosti barevného skla, ve výtěžnosti papíru, skla, plastů a nápojového kartonu na jednoho obyvatele obsadil loni mezi kraji sedmé místo. Každý obyvatel Plzeňského kraje vytřídil loni 20,1 kilogramu papíru, 16,1 kilogramu plastů, 15,3 kilogramu skla a 0,3 kila nápojového kartonu.

V kategorii obcí do 300 obyvatel skončily za Srním a Modravou obce Olbranov, Němčovice a nejmenší obec kraje Čilá s 18 stálými obyvateli. Mezi obcemi od 301 do 1000 obyvatel byl za Černíkovem Úněšov, Babylon, Erpužice a Úlice. V sídlech nad 1000 obyvatel byly po Železné Rudě Hromnice, Starý Plzenec, Štěnovice a Zahořany.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů