Pátek, 19. dubna 2024

5 nejlepších měst ČR, které si vybrat pro život

5 nejlepších měst ČR, které si vybrat pro život

Ideální místo pro život záleží na subjektivním vnímání každého z nás, ale také na hlavních ukazatelích indexu kvality života. Tam patří úroveň zdraví, životního prostředí, materiální podmínky, dostupnost vzdělání i služeb. Představujeme vám 5 měst, která na základě těchto kritérií vítězí.

Následující výběr pěti měst vyplývá z dat společnosti Obce v datech, která každý rok shromažďuje a porovnává veřejně dostupná data o všech 206 českých obcích s rozšířenou působností. Kromě výše zmíněných ukazatelů hraje u obcí významnou roli také optimální poměr nákladů na bydlení a ekonomické úrovně.

1. Říčany

První místo v žebříčku náleží šestnáctitisícové obci za Prahou zvané Říčany. Co je na ní tak pozoruhodného, že si své prvenství obhájila už podruhé? V první řadě je to dobrá poloha města ­- je obklopené zelení, ale do centra Prahy to máte na dosah ruky. Je zde dostatek pracovních míst a téměř 100% zaměstnanost. Lidé zde oceňují také moderní vybavení, sportoviště, dostatek kulturního vyžití i rychlý rozvoj města, na němž se aktivně podílí.

2. Praha a okolí

Praha nabízí vše, co potřebujete ke komfortnímu, aktivnímu a kvalitnímu životu: dostatek dobře placených pracovních míst i kulturního a sportovního vyžití, obstojnou kvalitu ovzduší i široké pokrytí zdravotních, ale i dalších služeb. Najdete zde ty nejlepší univerzity u nás a také spoustu příležitostí, kterých se vám jinde nedostane. Není tedy divu, že se sem každoročně ubírají lidé z celého Česka i zahraničí. Situace s bydlením je pak v hlavním městě o něco horší, ceny bytů i nájmů astronomicky stoupají a dosáhnout na hypotéku je těžší než kdy dříve.

3. Brandýs nad Labem - Stará Boleslav

Skvěle se žije také v Brandýsu nad Labem. Město nedaleko východního okraje Prahy má nízkou nezaměstnanost, vysokou kvalitu životního prostředí i dostatek lékařů. Na pestrosti městu přidává i vysoká úroveň volnočasového a sportovního vyžití - zajezdíte si tu na kole, zarybaříte si, můžete vyrazit na festival, koncert a na své si tu přijdou i senioři, na které město myslí také.

4. Brno

Komu se zdá Praha na bydlení moc drahá a rušná, zamiluje si Brno. Největší moravské město se v posledních letech rozvíjí raketovou rychlostí - vznikají tu báječné restaurace, nápadité bary i netradiční hotely. K tomu všemu si připočtěte bohaté kulturní vyžití a poměrně nízké ceny spotřebního zboží a rázem máte perfektní místo pro život.

5. Beroun

Pokud chcete mít blízko k přírodě a Prahu za rohem, vyberte si jako kompromis Beroun, které od ní leží zhruba 20 kilometrů. Město obklopuje chráněná krajinná oblast Českého krasu a Křivoklátska, takže milovníci pěší turistiky si zde budou libovat, stejně tak jako kulturní nadšenci, protože Beroun je akcemi v každé sezóně nabitý.

Zdroj: eVisions Advertising s.r.o

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů