Pátek, 29. března 2024

Praha podpoří projekty týkající se změny klimatu 179 miliony Kč

Praha podpoří projekty týkající se změny klimatu 179 miliony Kč

Pražský magistrát podpoří projekty městských částí týkající se změny klimatu částkou zhruba 178,5 milionu korun. Peníze budou sloužit na projekty v energetice, dopravě, takzvané cirkulární ekonomice a v adaptačních opatřeních na změnu klimatu. Rozhodli o tom dnes pražští zastupitelé. Peníze vezme město z přebytku hospodaření z minulých let.

Podpořeny budou například výsadba a údržba stromů a keřů, na které půjde z celkové částky asi 59,31 milionu. Na úpravy ploch, obnovu cest nebo mobiliáře vydá město 69,44 milionu a na projekty pro zadržování vody zhruba 29 milionů.

Na budování pítek, mlžítek a podobných prvků půjde 6,7 milionu korun a na úspory v energetice 5,44 milionu Kč. Zbylých 8,6 milionu je vyčleněno na ostatní projekty.

Ve výzvě radnicím bylo ještě zahrnuto zateplování budov, jejich rekonstrukce a výměny oken. V této oblasti nakonec peníze přiděleny nebyly. "Je vhodnější financování z jiných programů, proto nebylo doporučeno uvolnění financí," píše se v dokumentu schváleném zastupiteli.

Peníze dostanou od města nejen takzvané velké radnice Prahy 1 až 22, ale rovněž menší. Mezi nimi je například nejmenší městská část Nedvězí, které magistrát přispěje na údržbu zeleně a obnovení polních cest. Na závlahový systém dostanou peníze Lysolaje a Lochkov na traktor a přípojnou cisternu.

Pražští zastupitelé loni schválili takzvaný klimatický závazek hlavního města, který má přinést projekty proti klimatické změně. Při boji proti suchu bude magistrát budovat nové nádrže na zadržení vody, sázet nové stromy, opravovat rybníky a vodní toky a změní způsob druhové složení lesů a zeleně.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů