Středa, 24. dubna 2024

V Nizozemsku pochovali prvního člověka v rakvi z podhoubí

V Nizozemsku pochovali prvního člověka v rakvi z podhoubí

V Nizozemsku pochovali prvního člověka v rakvi z podhoubí, napsal list The Guardian na svém webu. Ekologický sarkofág vyrobila firma, která tvrdí, že lidské ostatky se v něm rozloží už za dva nebo tři roky, a navíc poskytnou živiny okolní přírodě.

"Nešel jsem na něj (na pohřeb), ale mluvil jsem před tím s příbuzným - byl to dojemný moment, řešili jsme životní cyklus. Ztratil matku, ale byl šťastný, protože ona se díky této krabici vrátí do přírody a brzy bude žít coby strom," řekl listu Metro Bob Hendrikx, zakladatel nizozemského start-upu Loop, jenž rakve z podhoubí vyrábí.

Podhoubí, neboli mycelium, ze kterého běžně vyrůstají houby, podle něj plní i další role. Mimo jiné recykluje. "Mycelium neustále vyhledává odpadní produkty - olej, plasty, kovy a další znečišťující látky, které přeměňuje v živiny pro životní prostředí," říká šestadvacetiletý podnikatel, jenž studoval na Technické univerzitě v Delftu. "Tato rakev znamená, že ve skutečnosti můžeme krmit zemi našimi těly. Jsme živiny, nikoli odpad," dodal.

The Guardian dodává, že podhoubí neutralizuje toxiny a poskytuje čerstvou potravu všemu, co roste na zemi. Navíc lze jeho vlákna použít pro výrobu řady věcí, včetně rakví.

V tradiční rakvi se lidské tělo může rozkládat deset či více let, jelikož proces zpomaluje syntetické oblečení nebo lakované dřevo použité na výrobu rakve. Přírodní sarkofág z podhoubí podle Hendrikxe aktivně k rozkladnému procesu přispívá. Půda rakev absorbuje během měsíce až šesti týdnů a ostatky se prý plně rozloží do dvou či tří let.

Výroba sarkofágu trvá několik týdnů, podhoubí roste rovnou do tvaru rakve a poté se nechá přirozeně uschnout. Jakmile se ocitne ve vlhké půdě, "obživne" a započne rozkladný proces.

Firma zatím vyrobila deset rakví, přičemž jedna stojí 1250 eur (přes 33.000 korun). Hendrikx doufá, že cena klesne, jakmile se rozjede výroba ve větším.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů