Čtvrtek, 28. března 2024

U australských břehů byla spatřena vzácná chodící ryba

U australských břehů byla spatřena vzácná chodící ryba

Experti, kteří zkoumají severní část Velkého bariérového útesu, objevili vzácný druh "kráčející ryby", která doposud nebyla v australských vodách spatřena. Zmíněná ryba z čeledi ropušnicovitých s latinským názvem Rhinopias agriloba se běžně vyskytuje u Havajských ostrovů v centrálním Pacifiku. Je to poprvé, co byl tento živočich spatřen daleko od své domovské oblasti, informoval zpravodajský server BBC News.

"Chodící ryba" získala přezdívku podle svého nezvyklého způsobu pohybu, při němž používá ploutve přirostlé k hrudníku tak, že se zdá, jako by kráčela po mořském dně.

Červeně zbarvenou rybu australští a japonští odborníci zachytili pomocí podmořského robotu téměř dva kilometry pod hladinou vody, když zkoumali dosud neprobádané části Velkého bariérového útesu.

Tým vědců v oblasti dále objevil nový druh trnatců (Antipatharia) s metr dlouhými chapadly. Přestože bývají trnatci často označováni jako černí koráli, nejsou vždy černí, ale častěji bývají červení, uvedl Robin Beaman z australské Univerzity Jamese Cooka, který se na výzkumu podílel. "Když však uhynou, jejich kostra získá černou barvu," dodal.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů