Sobota, 20. dubna 2024

Zdravé bydlení? Je to snadné, pokud to děláte chytře

Zdravé bydlení? Je to snadné, pokud to děláte chytře

Mnozí z nás si pod pojmem zdravé bydlení představí vysoké investice do exteriéru i interiéru. Při stanovení výsledné částky se většinou rozhodneme, že vlastně až tak zdravě žít nepotřebujeme - však i doposud jsme si vystačili. Nevěnujte těmto myšlenkám pozornost. Váš domov může být zdravý i bez velkých nákladů. Stačí trochu času a chuť na změnu. Přečtěte si, jak zlepšit zdraví vaší rodiny ještě dnes.

Vzduch

V interiéru trávíme většinu našeho života. Proto je kvalita vzduchu klíčová. Pro zdravé bydlení jsou důležité zejména tyto tři parametry.

Správna a stabilná teplota

Tepelná pohoda je důležitá pro zdraví i komfort. Proto se pokuste udržet stejnou teplotu v jednotlivých místnostech. Teplotní výkyvy ovlivňují spánek, hladinu stresu, změnu nálady i správnou regeneraci.

Optimální teploty v místnostech:

  • ložnice 18 - 19 °C
  • kuchyně 19 - 21 °C
  • obývací pokoj 20 - 22 °C
  • koupelna 22 - 24 °C
  • dětský pokoj 21 - 23 °C
  • chodba 15 - 17 °C

Vlhkost vzduchu

Pokud máte doma vlhkoměr, víte přesně, jak na tom jste. Pokud ukazuje hodnoty mezi 40 - 60%, vše je v pořádku.

Suchý vzduch můžete eliminovat častějším větráním. Toto řešení však není ideální v zimních měsících. V takovém případě sáhněte po zvlhčovači vzduchu.

Opačným problémem je příliš vlhký vzduch. Opětovně pomůže pravidelné větrání, hlavně při vaření a v koupelně. Kromě toho zkontrolujte, zda máte mezi nábytkem a stěnami mezery, kterými může proudit vzduch. Vyprané prádlo pověste na balkoně nebo použijte sušičku prádla.

Čerstvý vzduch

Větrejte tak často, jak můžete. Ideální alespoň 3 - 5 krát za den. V zimě klidně 8 - 10 krát, ale v kratších intervalech.

Co když člen vaší domácnosti nemá rád větrání, například z důvodu chladu? Pokuste mu nejdříve vysvětlit výhody pravidelného přísunu čerstvého vzduchu. Pokud to nepomůže, zkuste větrat zejména tehdy, když není daný člen doma nebo je v jiné místnosti. Případně zvažte rekuperaci vzduchu.

Světlo

Představte si, že končí léto a začíná podzim. Z vašeho slunečného obývacího pokoje se najednou stane smutná tmavá místnost. Okamžitě vás přepadne únava. Vaše nálada se mění na pochmurnou. A pokud se rozhodnete si číst, šerem se vám zhoršuje i zrak. Co s tím?

Ještě dnes můžete do vašeho interiéru vpustit více přirozeného světla. Odtáhněte závěsy, záclony vraťte babičce, vytáhněte rolety i žaluzie. Pokud před oknem (nebo za ním) máte nějaké předměty, které brání světlu, pryč s nimi. Mnohem lepší, že?

Ve večerních hodinách se musíte spoléhat na umělé osvětlení. Není třeba se však spoléhat na jednu žárovku uprostřed místnosti. Při spotřebách dnešních led žárovek si klidně zavěste několik bodových světel. Důležité je, abyste nemuseli mhouřit oči. Při čtení použijte volně stojící či stolní lampy.

Věděli jste, že...

... při osvětlení je důležitý správný světelný tok a barva světla?

V obývacích místnostech potřebujete 600 - 700 lumenů. Na čtení vám postačí i polovina.

Ticho

Hluk může být větším nepřítelem vašeho zdraví, než si myslíte. Mimo jiné může mít zásadní vliv na rozvinutí různých nemocí, které vedou až k mrtvici nebo depresi. V první řadě je třeba identifikovat zdroje hluku. Ať už vám nedají spát vaši blízcí, ruch z ulice nebo hluční sousedé.

Se členy domácnosti se pravděpodobně dohodnete na rozumném kompromisu. Před hlukem z ulice uniknete uzavřením oken. Hluk od sousedů se také pokuste vyřešit slovně. Pokud tyto postupy selžou, zkuste použít skříně, závěsy, nebo jakoukoliv vrstvu, která zabrání šíření zvuku. Skvělé jsou i koberce. Pokud je doma nemáte kvůli alergii některého člena domácnosti, popřemýšlejte nad koberci pro alergiky.

Vpusťte k sobě přírodu

Zkontrolujete si vaší domácnost a všechny umělé předměty, zejména plasty, nasměrujte pryč. Nahraďte je jinými, přírodními věcmi. Například:

  • dřevo
  • nerez
  • sklo
  • keramika
  • kámen

Interiér doslova oživíte různými rostlinami. Váš příbytek zezelená a začne dýchat. Jednoduše si doma vytvoříte džungli, kterou vám budou kamarádi závidět.

Řekněte stop odpadům

Přímý vliv na zdravé bydlení má váš vztah k odpadu. Ekologické smýšlení v posledních desetiletí roste a třídění odpadu už dávno není jen věcí jednotlivců, ale i velkých korporací. Velkým tématem je v posledních letech tzv. udržitelné tisknutí, ktere se dotýká i domácích kanceláří (home office). Recyklace a likvidace použitých tonerů je složitý proces, který zatěžuje životní prostředí, stejně jako nadměrná spotřeba obyčejného bílého papíru. Naštěstí již existuje několik způsobů jak tisknout dokumenty ekologicky a poradit si s recyklací použitých tonerů i z pohodlí domova. Odměnou vám bude skvělý pocit, že děláte pozitivní věc pro sebe, svou rodinu i pro celou planetu.

Mnoho lidí zavedením zero waste do svého života našlo řešení i na jiné sekundární problémy. Například se naučili říkat "NE".

Shrnutí

Bydlet zdravěji můžete hned. Některé změny uděláte ještě před večeří. Jiné si promyslete, naplánujete a můžete na ně začít šetřit. Důležité je přijmout do svého života více čerstvého vzduchu, světla a zeleně. Vyřešíte hluk, dáte sbohem plastům, odpadům a budete usínat se skvělým, zdravým pocitem.

Zdroj: PR článek

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů