Pátek, 29. března 2024

PANATTONI/ACCOLADE - SVĚTOVÍ EKOLOGIČTÍ PREMIANTI

PANATTONI/ACCOLADE - SVĚTOVÍ EKOLOGIČTÍ PREMIANTI

Demolice zdevastovaného areálu chebských strojíren, 90% recyklace stavebního a demoličního odpadu a ekologicky šetrná výstavba jedinečné moderní haly, v níž se splachuje dešťovou vodou, stíní předokenními žaluziemi a jejíž okolí zdobí hmyzí hotel i venkovní posilovna pro zaměstnance.

Tak se zrodilo a vypadá hlavní distribuční centrum německého online prodejce Real Digital, jež bylo nedávno certifikováno jako nejšetrnější průmyslová budova na světě podle nejnovějších standardů BREEAM 2016 New Construction. Projekt stavitele průmyslových zón Panattoni a investora Accolade - Panattoni Park Cheb South - obdržel jako první v Česku známku Outstanding a rekordní skóre 90,68 %.

Ekologie i ekonomika

Principy udržitelného rozvoje jsou v budově patrné doslova na každém z jejích 27 tisíc metrů čtverečních. Nejimpozantnější parametry má přitom v oblasti nakládání s vodou, což koresponduje se stále aktuálnějšími dopady klimatických změn. Díky unikátnímu systému splachování toalet dešťovou vodou se podařilo oproti průmyslovému standardu snížit spotřebu pitné vody o neuvěřitelných 84 %.

Hala je dále vybavena chytrým LED osvětlením, měřením a optimalizací spotřeby energie či exteriérovými žaluziemi, které významně šetří energii potřebnou na klimatizaci prostoru. To všechno se podílí na snížení spotřeby energie o 56 % a uhlíkové stopy o 58 %.

Všechny zvolené stavební materiály také prošly výběrem s přihlédnutím k ekologickým požadavkům a udržitelné výstavbě. Řada materiálů (více než 12 %) má některý z certifikátů ISO 14001, BES či FSC i environmentální prohlášení o produktu EPD (Environmental Product Declaration). K vysokému hodnocení při certifikaci BREEAM 2016 New Construction přispěla i kvalita vnitřního prostředí, tedy pracovní podmínky pro zaměstnance.

Světový primát

,,Při realizaci skutečně udržitelné stavby nestačí zaměřit se jen na jednu oblast, ale je třeba sledovat všechny dohromady. Celý tým může být právem hrdý na tento úspěch, který je vzorem pro další projekty nejen v České republice, ale i po celém světě," konstatuje Shamir Ghurma, ředitel společnosti BREEAM, která po celém světě provádí certifikace budov z hlediska udržitelného rozvoje.

,,Těší mě, že budujeme v České republice ekologicky nejšetrnější budovy světa a po Amazonu v Dobrovízi, který v době svého dokončení měl nejvyšší světové hodnocení BREEAM, světovou korunu opět získává námi postavená budova," dodává Pavel Sovička, šéf Panattoni pro ČR a SR.

Accolade má dnes v České republice, Polsku, Německu a na Slovensku vlastní síť 26 industriálních a logistických parků s certifikací BREEAM. Do budoucna plánuje vybudovat polygon pro vývoj a certifikaci vozidel s autonomním řízením. Za více než devět let existence vytvořila společnost portfolio komerčních nemovitostí o rozloze přesahující 1,3 mil. m?. Společnost přitom hodně investuje do revitalizace brownfieldů - v roce 2019 jejich podíl v českém portfoliu vzrostl na 35 %, v Polsku je to dokonce 50 %.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů