Čtvrtek, 18. dubna 2024

Přerov otevřel přístavbu sběrného dvoru, stála deset milionů

Přerov otevřel přístavbu sběrného dvoru, stála deset milionů

Přerovská radnice dnes otevřela přístavbu sběrného dvoru, která stála téměř deset milionů korun. Moderní budova byla postavena vedle původního dvora a je jednou z prvních tohoto druhu v zemi. Objekt se skládá z 35 prefabrikovaných železobetonových modulů spojených v jeden komplet. Z rampy odpad poputuje přímo do kontejnerů, sdělila dnes ČTK mluvčí radnice Lenka Chalupová. Sběrný dvůr v ulici Na Hrázi nechala radnice rozšířit hlavně kvůli nedostatečné kapacitě.

"V přízemí se nacházejí garáže a skladovací prostory. Na střechu, která je pojízdná a zpřístupněná rampou, je možno najíždět osobními a dodávkovými vozidly a odtud ukládat do přistavených velkoobjemových kontejnerů jak bio odpad, tak i velkoobjemový a další odpad," uvedl jednatel Technických služeb města Přerova Bohumír Střelec.

Rekonstrukce začala loni na podzim a byla za plného provozu. "Nová část zabrala 260 metrů čtverečních a její součástí je i válcový drtič, který odpad z kontejnerů zhutní. Ten pak bude odvážen buď k odběratelům, nebo na skládku," doplnil Střelec.

Investice do likvidace odpadů budou podle zástupců radnice pokračovat. V příštím roce chtějí technické služby pořídit nové velkoobjemové kontejnery na separovaný odpad do svozových stanovišť, dvě robotizovaná vozidla na svoz odpadů a v plánu je i rekonstrukce třídicí linky. Má být vybavena také lisem, který bude schopen lépe likvidovat vytříděné odpady, doplnila mluvčí radnice.

Sběrný dvůr v ulici Na Hrázi slouží Přerovanům od roku 1998. Druhý přerovský sběrný dvůr byl otevřen v roce 2014 v areálu bývalých kasáren v Želatovské; tam se zatím žádná investice neplánuje.

Kromě přístavby sběrného dvoru otevřela přerovská radnice letos na začátku září také rozšířenou kompostárnu v přerovské místní části Žeravice, která pojme až 5000 tun bioodpadu. Stavba vyšla na 13,2 milionu korun. Důvodem investice bylo rostoucí množství sváženého bioodpadu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů