Sobota, 20. dubna 2024

EU zaostává za svým cílem v recyklaci plastů, uvádí auditoři

EU zaostává za svým cílem v recyklaci plastů, uvádí auditoři

Pokud Evropská unie nezačne výrazně více recyklovat plastový odpad, nenaplní své ekologické cíle pro následujících pět a deset let. Uvádí to dnešní zpráva auditorů Evropského účetního dvora, podle jejichž zjištění unijní státy stále likvidují větší množství plastových obalů, než kolik jich zvládnou recyklovat.

Tyto údaje může ještě dál zhoršit chystaný zákaz vývozu některých plastových odpadů do chudších mimoevropských zemí. Negativní vliv může navíc mít pandemie covidu-19, kvůli níž se začaly více používat jednorázové plastové výrobky.

Sedmadvacítka unijních zemí jen za rok 2018 vyprodukovala 29 milionů tun plastového odpadu, z čehož bylo 60 procent obalů jako jsou kelímky od jogurtů či láhve od nápojů. Pouze zhruba 40 procent těchto obalů se však podle auditorů daří recyklovat. Podle současného cíle stanoveného Evropskou komisí má přitom do roku 2025 projít recyklačními linkami 50 procent a do roku 2030 55 procent plastových odpadů.

"Aby splnila své recyklační cíle pro plastové obaly, musí EU zvrátit současnou situaci, kdy více spalujeme než recyklujeme," uvedl auditor Samo Jereb odpovědný za dnes zveřejněnou zprávu.

Unijní země podle něho především potřebují výrazně větší kapacity recyklačních zařízení. Téměř třetina odpadu určeného k recyklaci je navíc z EU vyvážena do třetích zemí. Členským státům v tomto směru může zkomplikovat situaci chystaný zákaz vývozu některých hůře recyklovatelných odpadů do méně hospodářsky vyspělých zemí.

Státy podle Jereba rovněž musejí lépe kontrolovat nelegální nakládání s odpady.

Evropská komise na příští rok chystá nová pravidla, která by měla vést k efektivnějšímu nakládání s plastovými obaly. Členské země budou s Evropským parlamentem jednat o tom, od kdy a v jaké výši zavést novou daň z nerecyklovaných plastů, která by měla pomoci k financování příštího unijního rozpočtu.

Podle Jereba se na snaze omezit ekologicky škodlivé spalování plastů může negativně projevit koronavirová nákaza, kvůli níž se lidé kvůli obavám o zdraví vrátili k používání jednorázových plastových výrobků. EK již dříve varovala, že objem nerecyklovaného odpadu může kvůli ochranným rouškám či rukavicím vzrůst.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů