Pátek, 19. dubna 2024

Europoslanci budou hlasovat o zpřísnění emisních limitů

Europoslanci budou hlasovat o zpřísnění emisních limitů

Dvě důležitá hlasování čekají dnes poslance Evropského parlamentu během plenární schůze v Bruselu. Schvalovat budou takzvaný klimatický zákon, jehož cílem je vytyčit podmínky dosažení uhlíkové neutrality Evropské unie do roku 2050. Měli by rovněž potvrdit nové složení Evropské komise, jejíž řady má rozšířit jejich dosavadní irská kolegyně z europarlamentu Mairead McGuinnessová.

Dlouholetá europoslankyně by v komisi měla nahradit svého krajana Phila Hogana, který v srpnu rezignoval kvůli porušení koronavirových pravidel. Šéfka unijní exekutivy Ursula von der Leyenová dala Irce na starosti oblast finančních služeb, jejíž znalosti McGuinnessová minulý týden prokazovala při slyšení před členy europarlamentních výborů. Ti se po jejím vystoupení vyjadřovali většinou pochvalně a očekává se, že na základě jejich doporučení dnes plénum Irku ve funkci potvrdí. Problémy patrně nebude mít ani místopředseda EK Valdis Dombrovskis, který nově získá vlivné Hoganovo obchodní portfolio.

Méně jednoznačné bude zřejmě hlasování o klimatické normě, jejíž součástí je i zpřísnění emisních limitů k roku 2030. Zatímco šéfka komise v září navrhla, aby EU do deseti let snížila emise skleníkových plynů o 55 procent proti roku 1990, výchozí návrh EP počítá s metou 60 procent. Zatímco někteří poslanci včetně zelených podporují ještě ambicióznější verzi se 70 procenty, část nejsilnější lidovecké skupiny podporuje von der Leyenové 55 procent. Dosavadní závazek přitom byl 40 procent.

Výsledky hlasování o pozměňovacích návrzích by měly být známy už dopoledne, o celém textu budou poslanci hlasovat až odpoledne.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů