Pátek, 29. března 2024

Ekologické nároky na nové stavby rostou. Kde na ně vzít peníze?

Ekologické nároky na nové stavby rostou. Kde na ně vzít peníze?

Podle směrnice Evropské unie mají mít nové domy od roku 2021 energetickou náročnost, která se blíží nule (tzv. near zero energy building). Jedná se o směrnici EU - EPBD II (Energy Performance Building Directive). Od tohoto roku by se tedy již měly stavět pouze pasivní a nulové domy. Ostatně už od roku 2013 Ministerstvo životního prostředí navrhuje výstavbu pouze nízkoenergetických domů, a to právě v reakci na tuto evropskou legislativou. Je pravdou, že v posledních letech nízkoenergetická a pasivní výstavba získává na oblibě. Výstavba domů však není zadarmo a proto se lidé logicky ptají, kde na takové domy vzít peníze. Také k tomu si něco řekneme v našem článku.

Jak je to s novou směrnicí EU?

Na úvod je potřeba říci, že směrnice EPBD II zohledňuje také ekonomickou stránku věci, přičemž výklad o nulové spotřebě energie je otázkou každého členského státu EU a jeho nastavení by mělo reflektovat optimální úroveň během ekonomického životního cyklu budovy. To si každý jednotlivý stát EU specifikuje podle klimatických podmínek, úrovně běžných cen, kvality výstavby atd. Kromě toho se v rámci této směrnice bere v úvahu:

  • Primární energie budovy
  • Zabránění přehřívání objektu
  • Optimální vnitřní prostředí v budově

Posuzování energetické náročnosti tedy není pouze o samotné spotřebě energie, ale o kombinaci environmentálních kritérií a kritérií pohodlného využívání objektu, který musí být schopen poskytnout optimální prostředí pro život.

Cesta k cíli snižování spotřeby

Aby bylo možné dosáhnout ideálního stavu, je důležité, aby nové domy byly stavěny jako pasivní a nulové domy. Pro ty je charakteristické, že spotřebovávají minimum energie na vytápění a také na ohřev vody. V rámci České republiky je výstavba tohoto typů domů podporována v rámci programu Zelená úsporám, o kterém si něco řekneme ještě dále.

V Česku je stále určitým kamenem úrazu nedostatek firem, které jsou schopny navrhnout a postavit skutečně kvalitní pasivní dům. Takový projekt totiž musí být od základů důkladně promyšlený. Projektanti těchto domů jsou částečně sdružováni v rámci Centra pasivního domu, kde je registrována řada firem, a to jak projektantů, tak i dodavatelů. Pokud tedy plánujete výstavbu pasivního domu, je vhodné se ubírat tímto směrem.

Úsporný dům díky dotaci?

Nyní se pojďme trochu podívat na finanční stránku celé věci. S ohledem na již zmiňovaný program Zelená úsporám, můžete získat dotaci na výstavbu pasivního rodinného či bytového domu. Protože však samotná dotace nemusí pokrýt veškeré náklady na stavbu, výstavbu těchto domů mohou částečně pokrýt také nejrůznější půjčky, kdy si lze vybírat z velké nabídky různých typů půjček. V tomto ohledu vám mohou být nápomocny srovnávače půjček, kde si můžete porovnat výhodnost jednotlivých úvěrů.

Hypotéka jako ideální řešení?

Pro výstavbu jsou ale vždy nejvýhodnější klasické účelové hypotéky. Právě hypotéka je nastavena tak, aby dokázala optimálně pokrýt financování vašeho projektu. V rámci výběru vhodné hypotéky je důležité se zaměřit na:

  • Úrokovou sazbu
  • Možnost fixace

S ohledem na úrokové sazby je vhodné sledovat trend, jak úrokové sazby rostou nebo klesají. Nižší sazba znamená výhodnější hypoteční úvěr, přičemž rovněž v tomto případě vám mohou pomoci internetové srovnávače.

Svou roli hraje také možnost fixace úrokové sazby. V takovém případě si můžete úrokovou sazbu zafixovat na určitou dobu. Krátkodobá fixace je vhodná tehdy, pokud se očekává klesání úrokových sazeb. V opačném případě lze zase doporučit využití fixace na co nejdelší dobu. O těchto a dalších kritériích výběru vhodné hypotéky pojednává třeba tento článek. Před výběhem odpovídajícího hypotečního úvěru je vždy důležité načerpat co nejvíce informací z různých zdrojů. Výběr výhodného způsobu financování pro váš nový nízkoenergetický dům tak bude snadnější.

Zdroj: PR článek

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů