Čtvrtek, 28. března 2024

Úroveň 5G záření je na ulici stotisíckrát nižší, než dovoluje hygienický limit v ČR

Úroveň 5G záření je na ulici stotisíckrát nižší, než dovoluje hygienický limit v ČR

APMS ve spolupráci s profesorem Janem Vrbou z Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) provedla měření intenzity 5G záření v reálném provozu. Výsledky měření potvrdily, že skutečná úroveň elektromagnetického záření je násobně nižší, než dovolují hygienické limity v ČR. Naměřené hodnoty ukázaly, že v bezprostřední blízkosti vysílače dosahuje úroveň záření hodnoty 0,1 wattů/m2, dole na ulici, tedy cca 50 metrů od vysílače, dokonce 0,0001 wattů/m2. Hygienický limit pro běžné občany představuje v ČR hodnotu 10 wattů/m2.

První měření proběhlo ve vzdálenosti přibližně 3 metry od vysílače na střeše domu, kde od července 2020 běží ostrý provoz 5G sítě pro Prahu. Výsledek ukázal, že hodnota vyzařovaného výkonu byla 100x nižší, než je hygienický limit. Tři metry od vysílače dosahovala intenzita vyzařovaného výkonu rozmezí od 10 do 100 miliwattů na metr čtvereční, což představuje 0,01-0,1 wattů/m2.

Druhé měření proběhlo na ulici, zhruba 50 metrů od vysílače, kde se běžně pohybují uživatelé mobilních telefonů. Zde měření ukázalo, že úroveň vyzařovaného výkonu klesla 1000x oproti předchozímu měření na střeše, tedy v přímé blízkosti vysílače. Na ulici dosáhlo měření úrovně 100 mikrowattů na metr čtvereční, což představuje 0,0001 wattů/m2. Naměřená hodnota je tedy stotisíckrát nižší než platný hygienický limit v ČR, který představuje 10 wattů/m2.

,,Pro srovnání můžeme říct, že hodnota elektromagnetického záření Slunce dosahuje za slunečného dne až 1000 wattů/m2. Signál 5G vysílače v úrovni ulice je tak přenášen výkonem, který odpovídá jedné deseti-miliontině výkonové hustoty od Slunce," říká profesor Jan Vrba z ČVUT v Praze.

,,Fyzici často říkají, že úroveň vyzařovaného výkonu se vzdáleností od vysílače významně klesá. Pro laika je těžké si tato teoretická slova představit v praxi. Teprve když vám skutečný měřák ukáže realitu, kdy ve vzdálenosti 50 metrů od vysílače klesne úroveň vyzařovaného výkonu tisíckrát, uvědomíte si, že fyzici mají pravdu," říká Jiří Grund, výkonný ředitel APMS.

Videa z měření k dispozici a ke stažení zde:

https://www.dropbox.com/sh/j89tah25lir8kvd/AAB9LbHN_IR0qqqXIVKzbwyBa?dl=0

Zdroj: MPO

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů