Pátek, 29. března 2024

IEA čeká rekordní kapacitu nových zdrojů obnovitelné energie

IEA čeká rekordní kapacitu nových zdrojů obnovitelné energie

V letošním a příštím roce bude uvedena do provozu rekordní kapacita nových zdrojů obnovitelné energie. Kapacita zdrojů, které využívají fosilní paliva, se kvůli ekonomickému propadu a koronavirové krizi naopak sníží. Ve svém výhledu to dnes uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

V letošním roce nová dodatečná kapacita obnovitelných zdrojů vzroste o čtyři procenta na rekordních 198 gigawattů (GW). To znamená, že obnovitelné zdroje se budou na celkovém letošním růstu kapacity výroby elektřiny podílet 90 procenty. V příštím roce se má nová kapacita obnovitelných zdrojů energie zvýšit o téměř deset procent, což by byl nejrychlejší růst od roku 2015.

Narušení dodavatelského řetězce a zpoždění výstavby kvůli pandemii zpomalily pokrok projektů v oblasti obnovitelné energie v první polovině roku. Od té doby se však výstavba i výroba obnovily a logistické problémy byly převážně odstraněny.

Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů se letos celosvětově zvýší o sedm procent, navzdory poklesu globální poptávky po elektřině o pět procent, což bude největší propad od druhé světové války.

"Obnovitelná energie vzdoruje obtížím způsobeným pandemií a vykazuje silný růst, zatímco ostatní paliva bojují s problémy," uvedl výkonný ředitel IEA Fatih Birol.

V roce 2025 se mají obnovitelné zdroje energie stát celosvětově největším zdrojem výroby elektřiny. Na celkových dodávkách elektřiny by se měly podílet asi třetinou. Ukončí tak nadvládu uhlí, která trvala asi 50 let, poznamenala agentura Reuters.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů