Pátek, 19. dubna 2024

Francouzský europoslanec drží hladovku kvůli klimatu

Francouzský europoslanec drží hladovku kvůli klimatu

Francouzský europoslanec Pierre Larrouturou ve středu zahájil třetí týden protestní hladovky, protože evropský rozpočet podle něj nevynakládá dostatečné prostředky na boj s klimatickými změnami, zdravotnictví a politiku zaměstnanosti. Larrouturou, zvolený v roce 2019, je členem socialistické frakce a zpravodajem k rozpočtu, píše AFP. K protestní hladovce se na jeden den připojilo již téměř 20.000 lidí.

Státy Evropské unie se v úterý po více než dvouměsíčním vyjednávání s Evropským parlamentem dohodly na parametrech budoucího sedmiletého rozpočtu unijního bloku a fondu pomoci ekonomikám zasaženým koronavirovou krizí.

Podle Larrouturoua jsou však přislíbené finance i po navýšení nedostatečné. Navrhuje zavedení daně z finančních transakcí se širokou základnou definovanou v návrhu Evropské komise z roku 2011, která by přinesla až 57 miliard eur ročně, což by podle něj bylo dost na podporu klimatu a Zelenou dohodu pro Evropu.

"Prohráli jsme bitvu, ale ne válku," je přesvědčen Larrouturou. Vyhlídky by se podle něj mohly zlepšit na prosincovém summitu EU, kde se bude o klimatu opět jednat.

Daň z finančních transakcí je v unii stále ve hře, ovšem ve výrazně okleštěnější podobě než v návrhu z roku 2011.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů