Pátek, 29. března 2024

Soud dnes bude projednávat žalobu kvůli znečištěnému ovzduší

Soud dnes bude projednávat žalobu kvůli znečištěnému ovzduší

Obvodní soud pro Prahu 10 bude dnes projednávat žalobu Vladimíra Burdy, který žádá finanční odškodnění od ministerstva životního prostředí kvůli tomu, že žije v oblasti s nadlimitním znečištěním ovzduší. Muž žije v ostravském městském obvodu Radvanicích/Bartovicích, v žalobě požaduje milion korun. Soud se žalobou začal zabývat v roce 2016, řízení pak bylo přerušeno.

Burda v žalobě tvrdí, že ministerstvo bylo od září roku 2012 v prodlení kvůli nevydání jednak akčního plánu s krátkodobými opatřeními k ochraně ovzduší, jednak programu zlepšování kvality ovzduší pro aglomeraci Ostrava/Karviná/Frýdek-Místek. Újma měla muži vzniknout tím, že je ovzduší znečištěné a úřady nevydaly účinná nápravná opatření.

Ministerstvo na žalobu už dříve reagovalo v obecné rovině tak, že kvalitu ovzduší v Moravskoslezském kraji a jeho řešení pokládá za svou prioritu a na zlepšení proudí peníze z evropských fondů i z národních zdrojů.

Soudy v minulosti řešily obdobnou žalobu ženy z Ostravy, která žádala odškodnění v souvislosti s ovzduším v regionu. Pražský městský soud v listopadu 2016 pravomocně rozhodl, že sice úřední postup státu nebyl správný, žena ale neprokázala přímou souvislost se vznikem újmy a další část jejího nároku je promlčená. Zároveň městský soud upozornil, že řadu opatření stát provedl prostřednictvím jiných nástrojů a nařízení. Žena podala dovolání, to ale odmítl Nejvyšší soud. Spor putoval ještě k Ústavnímu soudu, který letos v létě rozhodl, že je stížnost ženy neopodstatněná.

Ovzduší v Moravskoslezském kraji je dlouhodobě nejhorší v Česku. Jeho kvalitu ovlivňuje nejen průmysl a doprava, ale i topení v domácnostech nebo škodliviny, které vítr přináší z Polska.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů