Čtvrtek, 28. března 2024

Vídeň zůstane rudá, Zelené vystřídají liberálové

Vídeň zůstane rudá, Zelené vystřídají liberálové

Po deseti letech vlády sociálních demokratů a Zelených dostane Vídeň novou koalici. V čele městské rady zůstává SPÖ, Zelené ale střídají liberální NEOS. V dalších pěti letech chce Vídeň zvýšit investice do vzdělávání, zečtyřnásobit rozpočet na cyklistickou infrastrukturu a zavázat se k CO2 neutralitě do roku 2040.

Zástupci vídeňské sociální demokracie SPÖ a liberální strany NEOS v úterý večer potvrdili vznik nové městské koalice vzešlé z říjnových voleb. V osmičlenné městské radě zůstává všech dosavadních sedm zástupců SPÖ v čele se starostou Michaelem Ludwigem. Jediným novým radním bude volební lídr liberálů Christoph Wiederkehr, který nahrazuje dosavadní místostarostku za Zelené. Drobné změny nastaly i v přesunu vybraných kompetencí mezi některými radními, hlavní body programu ale navazují na dosavadní kroky předchozích vídeňských koalic.

Jednou z klíčových kapitol koaličního programu pro následujících pět let je vzdělávání a školství. Vedle dlouhodobých investic jej čekají i rychlé programy kvůli koronakrizi se zaměřením na učně i nezaměstnané obyvatele nad 50 let. Nová vídeňská vláda chce také schválit vlastní klimatický zákon se závazkem učinit město do 2040 CO2 neutrální. V dopravní politice chce Vídeň posílit MHD výstavbou tramvajových tratí v okrajových částech města, zklidnit individuální automobilovou dopravu v centru a čtyřnásobně navýšit rozpočet na cyklistickou infrastrukturu. Flotilu taxíků i carsharingu čeká do roku 2025 kompletní přestup na elektropohon. 206 stran dlouhý dokument dále předpokládá vznik nových zdravotních center, pokračování digitalizace i zvýšení transparentnosti a posílení role městského účetního dvora.

Úvodní schůze nového městského zastupitelstva a zemského parlamentu se koná 24. listopadu. Rudo-růžová koalice drží většinu 54 ze 100 hlasů, opozici tvoří lidovci (ÖVP), Zelení a Svobodní (FPÖ). Volební období trvá pět let.

Foto: Do vídeňské radnice se nastěhuje nová koalice (C) Stadt Wien/Christian Fürthner

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů