Sobota, 20. dubna 2024

Obyvatelé v České Lípě ani v příštím roce za odpad platit nebudou

Obyvatelé v České Lípě ani v příštím roce za odpad platit nebudou

Obyvatelé v České Lípě ani příští rok nebudou platit za odpad. Radnice třetího největšího města v Libereckém kraji zrušila platbu za svoz a likvidaci odpadu před 11 lety a s opětovným zavedením zatím nepočítá. Radnice chce počkat na novelu zákona o odpadech, jež nastaví pravidla. Očekávaný propad příjmů v souvislosti s úpravou daňového systému i opatřeními proti koronaviru pokryje radnice z peněz našetřených v minulosti. ČTK to dnes řekla starostka Jitka Volfová (ANO).

Zastupitelé České Lípy rozhodli o zrušení poplatku za odpad v listopadu 2009 v souvislosti s takzvaným úsporným balíčkem tehdejšího ministra financí Eduarda Janoty. Ten v období hospodářské recese zvýšil kvůli vyšším příjmům státu vedle daně z přidané hodnoty, spotřební daně z benzinu, nafty, cigaret i alkoholu plošně také daň z nemovitosti, která je příjmem obcí. Na Českolipsku byla tehdy téměř 13procentní nezaměstnanost a město nechtělo obyvatele finančně zatěžovat, proto platbu za odpad zrušilo. Dnes je na tom Českolipsko s nezaměstnaností 3,2 procenta v kraji nejlépe, Česká Lípa ale poplatky za odpad neobnovila.

Náklady na likvidací odpadu přitom rostou. Loni stálo českolipskou radnici odpadové hospodářství bezmála 48 milionů korun, necelé čtyři miliony získala za vytříděný odpad. V letošním rozpočtu je na svoz a likvidací odpadů v rozpočtu 49,4 milionu korun.

"Výpadek daňových příjmů mi radost nedělá, budeme se s tím muset poprat. Pokud ale budeme znovu zavádět platby za odpady, tak už bychom rádi znali nový zákon o odpadech, jak bude přesně nastaven. Současně hledáme způsob, jak to nastavit co nejspravedlivěji, abychom přiměli lidi k třídění," řekla Volfová.

Česká Lípa počítá letos s příjmy 801 milionů, výdaje by měly být zhruba o 140 milionů vyšší. Důvodem jsou investice. Největší akcí je nedávno zahájená rekonstrukce Jiráskova divadla, která přijde na 161 milionů.

Česká Lípa v minulosti příliš neinvestovala a peníze šetřila. Podle závěrečného účtu mělo na konci loňského roku město na účtech 914 milionů Kč. Radnice ale připravuje další velké investice, například rekonstrukci bývalé budovy pojišťovny pro úřad, rekonstrukci vyhořelého Kounicova domu nebo výstavbu koupaliště v Dubici.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů