Sobota, 20. dubna 2024

Zájemců se otevírají i jeskyně, lidí na prohlídce ale bude méně

Zájemců se otevírají i jeskyně, lidí na prohlídce ale bude méně

Turistům se od čtvrtka po zmírnění vládních opatření proti šíření koronaviru otevírají i jinak běžně zpřístupněné jeskyně, a to podle otevírací doby. Omezený ale bude počet lidí ve skupině. V tiskové zprávě to dnes uvedl Pavel Gejdoš ze Správy jeskyní ČR. Jeskyně se pro návštěvníky uzavřely od 12. října.

Zpřístupněných jeskyní pod Správou jeskyní je v České republice 14, část z nich je ale běžně od listopadu uzavřená nebo je jejich otevírací doba omezená kvůli zimujícím netopýrům. Podle běžné otevírací doby v prosinci se tak od čtvrtka otevřou Punkevní, Sloupsko-Šošůvské, Výpustek a Bozkovské dolomitové jeskyně. "Otevře i informační centrum Správy jeskyní ČR ve Skalním mlýně v Moravském krasu," doplnil Gejdoš.

Do 15. prosince pak mimořádně otevřou i Mladečské jeskyně, prohlídky budou ve všední dny bez nutnosti rezervace, a také Zbrašovské aragonitové jeskyně, a to ve všední dny po předchozí rezervaci. Ostatní jeskyně otevřou až podle své běžné otevírací doby.

"Turistický provoz ve všech otevřených jeskyních bude omezen dle nařízení vlády - maximálně devět lidí v prohlídce plus průvodce, nošení ochrany dýchacích cest, použití dezinfekce na ruce před prohlídkou a dostatečné rozestupy," uvedl Gejdoš.

Loni do 14 jeskyní v Česku zavítalo přes 761.000 návštěvníků. Rekordmanem byly tradičně Punkevní jeskyně s vodní plavbou po ponorné řece Punkvě, které si prohlédlo 212.000 lidí. Na pomyslné stříbrné pozici byly Koněpruské jeskyně u Berouna s dochovanou penězokazeckou dílnou, kam přišlo loni takřka 88.000 návštěvníků. Následovaly Bozkovské dolomitové jeskyně na Semilsku, které navštívilo 68.000 lidí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů